Matematik

to opgaver mangler værktøjer

15. november 2011 af Justfromdk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sagen er, at jeg har afleveret nogen af de bøger, som vi åbenbart stadig skal bruge, og har ikke nogen ordentlige notater. DUMME MIG.

jeg har to opgave jeg skal have hjælp til..

Løs ligningen:
(x-1)*(x^2-2x+1)*(x+3)=0

Jeg er rigtig dårlig til at gange ind i paranteser (til trods for at jeg går på tredje år)

Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal stille op med x'erne...


ANDEN OPGAVE:

f(x)=ax^3+2x^2-x+b

Find a og b således at grafen for f går i gennem punkterne (0;7) og (1;4)

her har jeg faktisk noter så jeg burde kunne lave den. Men mine noter er så til en funktion altså ax+b og ikke sådan en funktion.. Hvordan skal jeg løse den?


Jeg beder altså ikke om svaret, jeg beder bare om værktøjet til at løse dette.. HJÆLP TAK!!!


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1) Den første ligning løses ved hjælp af nulreglen. Benyt, at den midterste parentes er kvadratet på en toleddet størrelse.

Opg 2) Indst de to punkters koordinater i forskriften og løs det fremkomne system af to ligninger i de to ubekendte a og b.


Svar #2
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

forsåt ikke lige opgave 2 må jeg desværre erkende..


Svar #3
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

Bliver også forvirret nu ved opgave 1. Hvordan skal jeg løse den med nulreglen. Kender den ikke, og ham der forklarer det i videon her på siden, kan jeg ikke helt følge...


Brugbart svar (2)

Svar #4
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nulreglen siger, at et produkt er nul, hvis en eller flere af produktets faktorer er nul.

Ligningen

(x-1)·(x2-2x+1)·(x+3) = 0

er derfor ækvivalent med

x-1 = 0 ∨ x2 -2x +1 = 0 ∨ x+3 = 0 , eller

x-1 = 0 ∨ (x-1)2 = 0 ∨ x+3 = 0


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

I Opg. 2 oplyses det, at punkterne (0;7) og (1;4) ligger på grafne for funktionen

f(x) = ax3 +2x2 -x +b .

Benytter vi de to punkters koordinater, har vi altså at f(0) = 7 og f(1) = 4, dvs

f(0) = 7 = b og

f(1) = 4 = a + 2 -1 +b

Indsæt den fundne værdi for b i den sidste ligning og bestem a.


Svar #6
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

Er løsningen så bare: x-1 = 0 ∨ (x-1)2 = 0 ∨ x+3 = 0 ?! Eller skal jeg gøre mere ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan jo løse de tre ligninger og angive løsningernes værdi.


Svar #8
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

Jeg har lavet opgave 1 nu. Fandt lidt hjælp på nettet og fik uddybet den.. Hvad med opgave to. Den mangler jeg stadig lidt hjælp til :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den er jo næsten løst for dig i #5.


Svar #10
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

er b så 7 eller hvad ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det står jo klart og tydeligt i #5 :     7 = b .


Svar #12
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

ja nemlig. Så må a jo være -4 eller hvad ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, netop.


Svar #14
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

tusind tak for hjælpen. Havde det ændret noget, hvis der stod f(2) i stedet for f(1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Mener du, hvis det andet punkt i Opg 2. var (2;4) og ikke (1;4) ? Det ville så give en anden værdi for a.


Svar #16
15. november 2011 af Justfromdk (Slettet)

Jeg spørger bare, om det ville have gjort nogen forskel.


Brugbart svar (1)

Svar #17
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvis du stadig mener det, jeg spurgte til i #15, står svaret også i #15.


Skriv et svar til: to opgaver mangler værktøjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.