Matematik

int. ved sub.

19. november 2011 af Ras111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej har funktionen

 

f(x)=x√(3-x)

 

går ud fra den skal løses ved sub.

 

men hvad er den indre og den ydre funktion og hvordan kan man typsisk se det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af mathon

 

       3-x = u        dx = -du

       x = (3-u)

                      x√(3-x)dx = -(3-u)·√(u)du = (u-3)·√(u)du  =  ∫ (u√(u) - 3√(u))du = ∫ u3/2du - 3∫u1/2du


Svar #2
19. november 2011 af Ras111 (Slettet)

mathon du svare ikke rigtig på mit spørgsmål er 3-x den indre funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2011 af mathon

   det stillede spørgsmål er ikke relevant her, da der ikke foreligger  nogen typisk
   indre og ydre funktions-situation,
   men en situation med en ubekvem radikand
   hvorfor man vælger
                                        u = 3-x          og ta'r den derfra...
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2011 af mathon

den "typiske" substitutionssituation er

           ∫ g '(x)·f(g(x))dx = F(g(x)) + k

 
   hvor
              g(x) er den "indre" og g '(x) er den "ydre" funktion,

hvor man har stor fordel af at kende samhørende elementære funktionspar

                                                                    g(x)             g '(x)           
                                                                   sin(x)           cos(x) 
                                                                   √(x)              1/(2√(x))
                                                                   ln(x)               1/x                  med videre

 

se
http://peecee.dk/upload/view/168585
                                                                 
                        

                                                   

 


Svar #5
19. november 2011 af Ras111 (Slettet)

Jeg har selv prøver med dette resultat:

 

f(x)=x√(3-x)

 

u= 3-x

du/dx=-1

dx=-du

 

30 x√u -du           men der stå jo stadig x og så er der jo ikke så meget idea i det : /


Svar #6
19. november 2011 af Ras111 (Slettet)

i svar 1 bytter du om på 3-x og x-3 ??


Svar #7
19. november 2011 af Ras111 (Slettet)

og du har skrevet "du" i stedet for -du


Svar #8
19. november 2011 af Ras111 (Slettet)

prøver lige 1 gang til

 

f(x)=x√(3-x)   skal beregne arealet under grafen fra 0 til 3 så det er et bestemt integrale


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2011 af mathon

 

             ∫x√(3-x)dx = ∫ u3/2du - 3∫u1/2du = (2/5)u5/2  - 3·(2/3)·u3/2 + k  =  (2/5)u5/2  - 2·u3/2 + k =

                                                                                              

             03x√(3-x)dx = 30 u3/2du - 3·30u1/2du  =  (2/5)·05/2  - 2·03/2  -  ((2/5)·35/2  - 2·33/2) =

                    0 - 2·33/2((1/5)·3  - 1) = -2·3·√(3)·((3/5) - (5/5)) = -6√(3)·(-2/5)  =  (12/5)·√(3)


Skriv et svar til: int. ved sub.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.