Matematik

Eksempel fra tavle

25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

y'' + 2y' + 5y = 0

x2 + 2x + 5 = 0

 

Læreren skriver

r = (-2 ± i√42) / (2*1) =

Jeg forstår ikke her fra og hvordan han kommer frem til det:

(-2 ± i4) / (2) = -1 + 2i --> k = -1 og ω = 2

Nogen der kan forklare mig dette


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den tilhørende karakteristiske ligning har negativ diskriminant, hvorfor rødderne er komplekse, ikke-reelle, og derfor indgår tallet i i rødderne.


Svar #2
25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

men hvordan kommer han frem til -1 og 2, jeg har brug for den fulde beregning


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ligningen

x2 +2x +5 = 0

har diskriminanten d = 22 -4·1·5 = 4 -20 = -16 = (4i)2 , hvorfor rødderne er

x = (-2 ± 4i)/2 = -1 ± 2i

Den karakteristiske ligning fremkom ved at sætte en løsning af formen y = b·eax ind i ligningen , dvs

(b·a2 + 2ba + 5b)eax = 0 ,

hvilket fører til 2.-gradsligningen ovenfor. Vi har altså l°sninger af formen

y = A·e(-1 + 2i)x + B·e(-1 -2i)x

   = A·e-x·(cos(2x) + i·sin(2x)) + B·e-x·(cos(2x) - i·sin(2x)

   = C·e-x·cos(2x) + D·e-x·sin(2x) ,

hvor konstanterne C og D er arbitrære komplekse konstanter.


Svar #4
25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

jeg forstår det du skriver,

men hvis jeg siger (-2 + 4) / 2 så giver det 1

og hvis jeg siger (-2 - 4) / 2 så giver det -3, jeg kan ikke se hvordan han får -1 og 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der står jo ikke (-2 + 4) / 2 , men (-2 + 4i) / 2 = -1 + 2i . Jeg går ud fra, at du har kendskab til komplekse tal, ellers giver det ingen mening at regne, som du gør i #0 . Du kan ikke bare blande realdele og imaginærdele sammen.


Svar #6
25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

nej hvordan regner man med komplekse tal, vil du vise mig et eksempel, når det er +, så kan jeg prøve med minus


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det vil da føre for vidt at begynde at gennemgå teorien for komplekse tal her. Man må gå ud fra, at det er blevet gennemgået i pensum, før man begynder at køre frem med de komplekse rødder i 2.-gradsligningen i tilfældet d < 0 . Ellers må du selv gennemgå de afsnit i din bog.


Svar #8
25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

nej, læreren sagde vi ikke skulle beskæftige os særlig meget med komplekse tal


Svar #9
25. november 2011 af qwe852 (Slettet)

nogen der vil vise mig, hvordan det beregnes?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2011 af PeterValberg

x2 + 2x + 5 = 0

d = b2 -4ac = 22 - 4·1·5 = 4 - 20 = -16

x = (-b ±√d)/(2a) = (-2 ± √(-16))/2 = (-2 ± √(-1·16))/2 = (-2 ± √(-1)·√(16))/2 = (-2 ± i4)/2 = -1 ± i2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Og det er jo også vist i #3; men det er vist ikke det, trådstarter er ude efter.


Skriv et svar til: Eksempel fra tavle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.