Fysik

Finde gitterkonstant ud fra bølgelængde og vinkel til første orden

28. november 2011 af Meadowish (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået en opgave, hvori jeg skal finde gitterkonstanten, d, afstanden mellem ridser i gitteret. Til opgaven har jeg fået følgende oplysninger:

Vinklen til første orden: 2º
Bølgelængden: 520 nm

I første omgang, tog jeg selv udgangspunkt i gitterligningen:

n·λ = d·sin(Φ)

Som jeg omskrev til følgende formel for d:

d = n·λ / sin(Φ)

Men kan ikke rigtig komme frem til det rigtige resultat, så ville høre om nogen her kunne hjælpe? Svaret, gitterkonstanten, ønskes angivet i µm.

Med venlig hilsen
Daniel


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2011 af mathon

første orden
                              d = λ / sin(θ1)

                              d = (520 nm) / sin(2º) = (0,520 µm) / sin(2º)


Svar #2
28. november 2011 af Meadowish (Slettet)

Tusind tak mathon... Fandt desuden min fejl; Var kommet til at gange resultatet med 2, formentlig fordi jeg blandede det sammen med min forrige opgave hvor jeg arbejdede med anden orden... -.-

Damn, var ellers på det rigtige spor ;)

Endnu en gang, tak! ^^


Skriv et svar til: Finde gitterkonstant ud fra bølgelængde og vinkel til første orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.