Matematik

Find sider og vinkler

30. november 2011 af hypernova (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg håber, nogle kloge hoveder kan hjælpe mig med følgende opgave:

"Find sider og vinkler i en retvinklet trekant med areal og omkreds 30."

Jeg har mere eller mindre gættet mig frem til, at sidernes længder er hhv. 5, 12 og 13, hvilket også er rigtigt.

Hvordan jeg regner det ud, ved jeg ikke. Jeg formoder, at jeg skal regne med tre ligninger med tre ubekendte.

Få forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2011 af nielsenHTX

ja du kan lave 3 ligninger med 3 ubekendte

sidderne lagt sammen skal give 30

arealet skal også give 30

og den skal opfylde pythagoras


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2011 af peter lind

Arealet giver at ½*a*b = 30

Find c udtrykt ved a og b ved hjælp af Pytagoras

a+b+c = 30

Du har nu ligninger til at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Da trekanten er retvinklet, er den givet ved de to kateter a og b alene, da c = √(a2 + b2)

Trekantens areal er

T = (1/2)·a·b = 30 ,

og dens omkreds er

O = a + b + c = a + b + √(a2 + b2) = 30 .

Den første ligning giver

a·b = 60 ,

mens den anden ligning ved omflytning og kvadrering giver

a2 + b2 = (30 -a -b)2 = 302 + a2 + b2 -60a -60b +2ab , dvs

302 -60a -60b + 2ab = 0 .

Heraf ses, at a + b = (302 +120)/60 = 15 + 2 = 17 .

Vi har med andre ord, at a og b er de to rødder i 2.-gradsligningen

x2 -17x +60 = 0 , der har diskriminanten d = 49 = 72 og rødderne

x = (17±7)/2


Svar #4
30. november 2011 af hypernova (Slettet)

Tak for svarene!

Synes nu ikke det er helt let.

Andersen11: Har du samlet alle tre ligninger her, eller hvordan,

a2 + b2 = (30 -a -b)2 = 302 + a2 + b2 -60a -60b +2ab


Svar #5
01. december 2011 af hypernova (Slettet)

#3: Jeg forstår ikke, hvorfor -60a -60b +2ab kommer ind i billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2011 af peter lind

Fra (30-a-b)2


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den ligning fremkommer af ligningen a + b + √(a2 + b2) = 30 ved at flytte (a+b) til højre side og så kvadrere ligningen.


Skriv et svar til: Find sider og vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.