Matematik

Lineær ligning (eller det tror jeg i hvertfald det er).

01. december 2011 af Ibentine (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej allesammen.

Jeg er lige skriftet fra jurauddannelsen til erhvervsjurauddannelsen, og i den forbindelse har jeg fået faget erhvervsøkonomi, dog har jeg noget svært ved at løse de ligninger i faget. Vi beskæftiger os med bogen "driftsøkonomi" af Peter Lynggaard.

Men som jeg allerede har skrevet er jeg en spade til de ligninger der, og jeg håber derfor at der en venlig sjæl der vil hjælpe mig lidt på vej, gerne sådan helt ned til den midste detalje. Detaljer man tænker, at dem kender alle til, det gælder altså ikke mig, hehe.

Ligningen:
-2x1 + 1200 = 3,3 (eller 3 1/3)  * x1 + 1600
Jeg skal kende x1 værdien og x2 værdien - rettevejledningen siger x1= 300 og x2 =600

 

Håber der nogen der kan give en hjælpende hånd - på forhånd tak.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af Walras

Kan du ikke skrive ligningerne op i stedet? Du har kun én ligning, du har kun én ubekendt (x1), så det er umuligt at udregne x2. Du må lige skrive det ordentligt op.


Svar #2
01. december 2011 af Ibentine (Slettet)

Hov det var en tastefejl . Den hedder -2x1+1200 = 3.3 * x2 + 1600


Svar #3
01. december 2011 af Ibentine (Slettet)

Eller nu bliver jeg faktisk helt i tvivl. Jeg har skrevet følgende af tavlen:

F: x2 <(større end eller ligmed) -2x1 +1200
S: x2 < (Størrre end eller ligmed) -3 3/1x1 + 1600

Løsningen: Skæring mellem S og F
-2x1 + 1200 = -3 1/3 x1 + 1600

Løst: x1 = 300       x2= 600
DB: 1,5*300+0,6*600 = 810 kr.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2011 af Walras

Præcis. Nu har du to ligninger med to ubekendte. Vi skal bruge begge to.

x2≤-2x1+1200                   (1)

x2≤-10/3x1+1600              (2)

Antag, at ulighederne ikke binder, så der gælder lighedstegn i stedet (så er det to linier, du finder skæringen af i stedet for to mængder). Sæt da (2) ind i (1), så

-10/3x1+1600=-2x1+1200 <=>

4/3x1=400 <=>

x1=300,

Sæt nu dette ind i (1), så

x2=-2*300+1200 <=>

x2=600.


Svar #5
12. januar 2012 af Ibentine (Slettet)

Jeg går tabt ved 4/3 - hvordan kommer du frem til det. Hvad dividere du med?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2012 af Walras

Det er sørme lang tid, I har til jeres opgaver. Læg 10/3x1 til på begge sider af lighedstegnet. Da får du det. Se:

10/3x1-2x1=10/3x1-2*3/3x1=10/3x1-6/3x1=4/3x1


Skriv et svar til: Lineær ligning (eller det tror jeg i hvertfald det er).

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.