Matematik

Bestem differentialkvotienten

03. december 2011 af siid002 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg har problemer med denne opgave og håber på hjælp !! :)

f(x) = x^2-4

Vis VED HJÆLP AF TRE-TRINS REGLEN at funktionen er differentiabel og bestem derved differentialkvotienten

 

Nogle der kan vise hvordan man gør ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2011 af peter lind

Find (f(x+h) - f(x))/h og reducer. Find dernæst grænseværdien for h ->0


Svar #2
03. december 2011 af siid002 (Slettet)

Når jeg laver det ser det sådan her ud:


(x+Δx)^2 - x^2 - 4x    /Δx

x^2 + 2xΔx + Δx^2 -x^2 -4x        /Δx

reducerer:

2xΔx + Δx^2 -4x    /Δx

2x + Δx - 4x

Men jeg kan da ikke dividere med Δx når Δx ikke indgår i alle ledende (xΔx + Δx^2 -4x) Kan jeg ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

1)  Funktionstilvæksten er

           Δf = f(x+h) - f(x)

               = ((x+h)2 - 4) - x2 + 4

               = x2 + h2 + 2xh - 4 - x2 + 4

               = h2 + 2xh = h·(h + 2x)

2)  Differenskvotienten er så

           Δf / h = h·(h + 2x) / h

                     = h + 2x

3)  Differentialkvotienten bliver dermed

          Δf / h  →  2x           for h  →  0


Svar #4
03. december 2011 af siid002 (Slettet)

#3


1)  Funktionstilvæksten er

           Δf = f(x+h) - f(x)

               = ((x+h)2 - 4) - x2 + 4

               = x2 + h2 + 2xh - 4 - x2 + 4

               = h2 + 2xh = h·(h + 2x)

2)  Differenskvotienten er så

           Δf / h = h·(h + 2x) / h

                     = h + 2x

3)  Differentialkvotienten bliver dermed

          Δf / h  →  2x           for h  →  0

Jeg kan se i facit at differentialkvotienten bliver f ' (x) = 2x-4


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Det må være en fejl.

Differentialkvotienten til f(x) = x2 - 4 er altså f'(x) = 2x . En konstant differentieret er lig nul .


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2011 af peter lind

Ad facitlisten. Med funktionen opgivet #0 bliver facit 2x. Hvis funktionen i stedet havde været x2-4x vil det stemme med facitlisten. Har du læst forkert ?


Svar #7
03. december 2011 af siid002 (Slettet)

Ej hvor dumt af mig

Funktionen hedder x^2  -4x 

Undskyld!!!!

Kan i få det til at stemme så ?


Svar #8
03. december 2011 af siid002 (Slettet)

Kan i finde differentialkvotienten for funktionen f(x) x^2-4x ved hjælp af 3 trins reglen ?

Beklager for at jeg skrev forkert!


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Du finder så i stedet, at

1)  Funktionstilvæksten er

           Δf = f(x+h) - f(x)

               = ((x+h)2 - 4(x+h)) - x2 + 4x

               = x2 + h2 + 2xh - 4x - 4h - x2 + 4x

               = h2 + 2xh - 4h = h·(h + 2x - 4)

2)  Differenskvotienten er så

           Δf / h = h·(h + 2x - 4) / h

                     = h + 2x - 4

3)  Differentialkvotienten bliver dermed

          Δf / h  →  2x - 4          for h  →  0


Skriv et svar til: Bestem differentialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.