Matematik

Bodypositions - hjælp til projektering af vektor på plan i 3D.

04. december 2011 af justaskme (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har noget jeg skal være færdig med imorgen som jeg er gået lidt i stå med, hvorfor jeg lige prøver her.

Det handler om hvordan man projekterer en vektor i rummet, orthogonalt (vinkelret) ind på et plan, og finder punktet i planet.

På det vedhæftede billede, har jeg forsøgt at skitsere problemstillingen..

Jeg vil finde x,y,z koordinaterne til punktet p4.

Jeg kender p1, p2 og p3. samt har foreskrifter for de 2 viste planer, som står vinkelret på hinanden.

Jeg skal altså finde det punkt på plan 1, som med en vinkelret linje går ud og rammer punktet jeg kender, p3.

Hvordan gøres dette ? nogen der kan guide mig i en retning..?

 

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: inversion_eversion.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal med andre ord bestemme projektionen af punktet p3 på plan1. (Det hedder projektion og at projicere, ikke projektere).

Bestem en parameterfremstilling for linien gennem p3 hvis retningsvektor er normalvektoren til plan1. Bestem så skæringspunktet p4 mellem denne linie og plan1 .


Svar #2
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

Hvordan findes den parameterfremstilling for linjen gennem p3, hvis retningsvektor er normalvektor til plan1 ?

Det er netop der jeg er gået lidt fast.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis n1 er en normalvektor til plan1, P3 er det givne punkt, og P er et vilkårligt punkt på linien, er liniens parameterfremstilling

OP = OP3 + t·n1 , t ∈ R


Svar #4
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

Dvs. at man har vektoren OP, som går fra P2 til P3, som man ligger til en skalar af en normalvektor til plan1. Denne ligning sættes så lig ligningen for plan1, og et skæringspunkt beregnes ?

Det vil jeg prøve på mine data imorgen tidlig - Mange tak for svarene! :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, OP har ikke noget med P2 at gøre. OP er stedvektoren til et punkt på linien gennem punktet P3 , hvis retningsvektor er normalvektor til plan1 .


Svar #6
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

Okay, jeg tror jeg forstår det nu. Altså punktet P.2 bruges slet ikke.

Det er derimod blot koordinaterne til punktet P.3, som lægges til en parameter t * normalen til planet, hvilket sættes lig med parameterfremstillingen for plan1.
t findes, og sættes ind i OP = OP3 + t·n1, hvor koordinaterne til P4 så endelig findes.


Svar #7
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

Når man finder parameterfremstillingen for et plan, er der dog to parametre, s og t ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen OP = OP3 + t·n1 er parameterfremstillingen for den rette linie, der går gennem punktet P3 og som har normalvektoren til plan1 som retningsvektor.

Man finder liniens skæringspunkt med plan1 ved at sætte et generelt punkt (til parameteren t) på linien ind i planens ligning, hvorved man finder parameterværdien til det punkt på linien, der også tilhører plan1.


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er korrekt, at en plan kan beskrives ved en parameterfremstilling med to parametre. Det er dog ofte mere bekvemt at bestemme ligningen for planen.


Svar #10
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

"sætte et generelt punkt (til parameteren t) på linien ind i planens ligning, hvorved man finder parameterværdien til det punkt på linien"

Kan du uddybe dette ? Jeg skal åbenbart have forklaret det som et 2årigt barn, det er lidt flovt :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

OP er stedvektoren til et generelt punkt P på linien, svarende til parameterværdien t. Man indsætter punktets koordinater i planens ligning og finder derved parameterværdien til det punkt på linien, der også ligger i planen, altså til skæringspunktet mellem linien og planen.


Svar #12
04. december 2011 af justaskme (Slettet)

Mange tak Andersen, I finally got it! :o

Synes hele tiden jeg ville have en ubekendt for meget. Lineær algebra kurset ligger for langt væk :)


Skriv et svar til: Bodypositions - hjælp til projektering af vektor på plan i 3D.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.