Matematik

Matematik - y=ax+b (+ et spørgsmål mere)

05. december 2011 af Chm95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en afleveringen til på fredag. Jeg har problemer med 3 af spørgsmålene, og jeg håber i kan forklare mig hvordan jeg skal finde svaret på dem, så jeg kan forstå det(;

spørgsmål 1) i 2005 betalte hver forbruger i Roskilde 382,50 kr. i fast årlig abonnement til Roskilde Elforsyning. Derudover betales der 1,5697 kr. pr. kWh for elforbruget. 
a) Opstil en model, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr.) til el i 2005 og elforbruget (målt i kWh)

 

Spørgsmål 2) Nedstående tabel viser antallet af diabetikere i DK i 2001 og 2005 (Jeg skriver det op som det står i tabellen, da jeg jo ikke kan lave en tabel) 
 

ÅR        |   2001     | 2005

ANTAL | 156.000 | 206.000 

håber du kan forstå tabellen? 

Antallet af diabetikere i DK i perioden 2001-2005 kan med god tilnærmelse beskrives ved en model af formen y=ax+b,, hvor y er antal af diabetikere, og x er antal år efter 2001.
a) Bestem talene a & b?
b) I hvilket år vil antallet af diabetikere passere 275.000, hvis denne udvikling forsætter?

 

Spørgsmål 3) For kuld af nyfødte grise viser tabellen nedenfor sammenhørende værdier af den gennemsnittelige fødevægt x pr. gris i kuldet (målr i gram) og den gennemsnittelige vægt y af moderkagen pr. gris i kuldet (målt i gram) 

tabellen: 

X | 688 | 795 | 878 | 999

Y | 50  | 100 | 150 | 200|

i en model er sammenhøngen mellem x & y givet ved: y= ax+b

a) bestem a & b?
b) Bestem  den gennemsnittelige vægt af moderkagen pr. gris i kuldet, når den gennemsnittelig fødevægt pr. gris i kuldet er 950 g? 

 

Håber i kan hjælpe mig! På forhånd tak!:) 


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. december 2011 af PeterValberg

1) f(x) = 1,5697·x + 382,50

hvor x er antal forbrugte kWh (om året)
f(x) er den årlige elregning i kr.

2) bestem hældningskoefficienten a som:

a = Δy/Δx = (206000 - 15600)/(4 - 0) = ???

x er antal år efter 2001

b bestemmes ved at indsætte den fundne værdi for a samt  et af de kendte punkter fx (0, 156000) i modellen for den lineære sammenhæng y = ax + b

opstil nu forskriften for g(x) og løs ligningen: g(x) = 275000 mht. x (det antal år efter 2001, hvor antallet af diabetikere overstiger 275000)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
05. december 2011 af Chm95 (Slettet)

Tak for hjælpen :) 
Har allerede løst de første to spørgsmål, men det kniber stadig med 3:)


Brugbart svar (3)

Svar #3
05. december 2011 af PeterValberg

Du skal foretage en lineær regression med ALLE data'ene i opgaven, - hertil benytter du et egnet CAS-værktøj
(TI-89, TI-nspire, Excel eller lignende)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #4
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)

Lav en lineær regression, som pvm foreslår, hvilket vil give det værdierne for a og b.

Til delopgave b) indsætter du bare x=950, samt værdierne for a og b, og udregner y.


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. december 2011 af PeterValberg

#4 

Det vil være forkert ikke at benytte alle de givne oplysninger (ved regression) til bestemmelse af a og b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)

#5 Fuldstændig enig. Misforstod opgaven - troede det var givet at udviklingen VAR lineær, men undersøgte aldrig om det i virkeligheden var gældende.


Skriv et svar til: Matematik - y=ax+b (+ et spørgsmål mere)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.