Matematik

find den bedste forskrift?

06. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg har lavet et forsøg og fundet frem til et datasæt. 

i opgaven står at jeg skal dette til at finde den eksponentielle udvikling, der passer bedst til punkterne. 

hvordan gør jeg det? 

jjeg havde bare tænkt mig at lave regression. men der står at jeg skal indtegne observationen i et koordinatsystem og derefter finde den bedste eksponentielle udvikling. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Selv om man indtegner datapunkterne i et koordinatsystem, kan man da udmærket lave regression med en eksponentiel model.


Svar #2
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

dvs. at lave regression er en god løsning? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #4
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

okay, jeg har ved hjælp af observationen kommet frem til 

f(x) = 189.6*0.483x

er det korrekt at a er udviklingsfaktoren, der i dette tilfælde er 48 %? og b er begyndelsesværdien. 

men jeg forstår ikke hvordan begyndelsesværdien er 189? 

 

i forsøget starter en reaktion ved 200, der efter et minut falder til 91, efter 2 til 44, efter 3 til 22, efter 4 til 10, efter 5 til 5. 

så burde begyndelsesværdien vel ligge ved 200?

 

 


Svar #5
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

ved andre noget om det?


Svar #6
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

kan det være fordi jeg ikke er startet ved i x-aksen? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Dine tal er

x      y
0   200
1     91
2     44
3     22
4     10
5       5

og laver man eksponentiel regression på de data, får man

y = 194,982·0,47899x , R2 = 0,99966 .

Modellen kan ikke nøjagtigt reproducere de eksperimentelle data.


Svar #8
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

men hvordan kan 194 være begyndelsesværdien? 


Svar #9
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

hvorfor er der ikke andre hjælpere her i dag? 

synes der går lang tid at vente, når man sidder og ikke kan komme videre :( 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er den værdi, man får ved regressionen. Genlæs sidste linie i #7.


Svar #11
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

okay tak skal du have.


Svar #12
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

er det rigtigt forstået at for hver minut falder antallet med 48 %? 

og der er et spørgsmål, der lyder: hvor mange procent falder efter 4 minutter? 

og endnu et: hvordan ville udviklingen have set hvis reaktionen havde startet ved 1000? 

 


Svar #13
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

ved du noget om det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Den relative ændring i 1 min er a-1 = -52% . Den relative ændring r4 efter 4 minutter er bestemt af

1 + r4 = a4 .

Hvis udviklingen skulle starte med en værdi på 1000, skulle konstanten b så være 1000 . Som du selv skriver, er b begyndelsesværdien.


Svar #15
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

hmm.. a4 = 0.02406 

hvad kan jeg konkludere ud fra det?

kan det passe? 


Svar #16
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

a4 - 1 = -0.975.. 

er det sådan jeg skal forstå det? altså at der fire minutter 97.5 % faldet?  

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Først beregner man a4 korrekt: a4 = 0,0526 . Deraf konkluderes så, at den relative ændring efter 4 min er

r4 = a4 - 1 = -94,7% ,

altså et fald på 94,7% efter 4 min.


Svar #18
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

er det normalt at de her teoretiske værdier afgiver fra selve observationen? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, det er normalt, at observerede størrelser spreder sig lidt omkring den model, man bestemmer på basis af observationerne.


Svar #20
06. december 2011 af kla08 (Slettet)

nå okay...

 


Skriv et svar til: find den bedste forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.