Matematik

At beregne væksthastighed

07. december 2011 af anonymu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude !!

Sidder med en opgave, som jeg synes er sindsyg svær - og vil høre om der er nogle af jer, som vil hjælpe mig??

 

Opgaven er til en afleveringsmatematik om differentialregning, hvor bogen AB2 bruges. 

Opgave 3117 lyder således:

En fabrik fremstiller elektriske generatorer og blev oprettet d. 1.1.1990. Det første år var der intet salg, da man koncentrerede sig om forskning og udvikling. Efter det første år kunne salget beskrives ved ligningen y=x*lnx, hvor x er antal år efter 1.1.2000 og y er omsætningen i millioner kr. Beregn væksthastigheden for omsætningen den 1.1.2005 og den 1.1.2010 - idet sammenhængen forventes at fortsætte.

 

Håber virkelig at der er nogle derude, som har lyst til at give et lille hint, som kan hjælpe mig på vej. 

 

Vh. Cecilie 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2011 af mathon

 

                         y ' = (1·ln(x) + x·x-1)

                         y ' = ln(x)  + 1

................

skulle teksen have været

           En fabrik fremstiller elektriske generatorer og blev oprettet d. 1.1.1999. ?


Svar #2
07. december 2011 af anonymu (Slettet)

Nej, der står 1.1.1990 

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2011 af mathon

 

    genlæs selv:
                             Efter det første år kunne salget beskrives ved ligningen y=x*lnx,
                             hvor x er antal år efter 1.1.2000 og y er omsætningen i millioner kr.

                            stemmer ikke!


Svar #4
07. december 2011 af anonymu (Slettet)

Det står der altså :/ 

 

Det er opgavebogen AB2, opgave 3117. 

Der står at fabrikken blev oprettet i 1990. Forstår det heller ikke selv, kan godt forstå hvad du mener, men... Ja, det ved jeg ikke rigtigt. Det er ihvertfald det, der står i opgaveformuleringen og er selv rimelig forvirret over den, og har læst den igennem op til flere gange. Men x er jo antal år efter 2000, så når væksthastigheden skal beregnes for omsætningen i 2005, så må x jo være 5?

 

Kan du følge mig? Ved ikke om det er forkert, men...


Svar #5
07. december 2011 af anonymu (Slettet)

Ved godt at jeg er rimelig besværlig :-) 

Men det er altså det der står. 

Kan du hjælpe :/?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2011 af mathon

burde være

            Efter de første år kunne salget beskrives ved ligningen y=x*lnx,
            hvor x er antal år efter 1.1.2000 og y er omsætningen i millioner kr.

 

                væksthastigheden for omsætningen den 1.1.2005                     y ' = ln(5)  + 1

                væksthastigheden for omsætningen den 1.1.2010                     y ' = ln(10)  + 1


Svar #7
07. december 2011 af anonymu (Slettet)

Jamen så er det jo bare det, som jeg må prøve at gå ud fra :) 

 

Mange tak! 

 

 


Skriv et svar til: At beregne væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.