Matematik

logaritme - omvendt funktion

08. december 2011 af frøkendingo (Slettet) - Niveau: A-niveau

log(x) er den omvendte funktion til 10x, men hvorfor er der en omvendt funktion?

På forhånd tak.  


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Fordi log siger: "Hvad skal du sætte 10 i for at få dette x"

Så log(100) = 2

og 10^2 = 100


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. december 2011 af YesMe (Slettet)

Fordi      y = 10x       ... x isoleres (fx hvad giver x, når vi kender y?)

log(y) = log(10x) = x·log(10) = x      ...  det vil sige, log(y) = x

Kontrol:

Vi tager et eksempel, hvor x skal være lig med 1.17609 ..

101.17609 = 15

Omvendt!

Hvis vi kender y, hvad giver x så? derfor skal vi benytte formlen, at log(y) = x i denne sammenhæng !

15 = 10x      ... log(15) = x = 1.17609

Giver det mening?


Svar #3
08. december 2011 af frøkendingo (Slettet)

ja det gør. :) mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Som svar på det egentlige spørgsmål, hvorfor der er en omvendt funktion, kan man sige, følgende: funktionerne 10x og log(x) har en omvendt funktion, fordi begge funktioner er monotont voksende.


Skriv et svar til: logaritme - omvendt funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.