Matematik
Juleopgave om funktioner
Jeg er simpelthen gået død i den her opgave - håber der er en der kan hjælpe :)
Raten hvormed juletræer sælges i Danmark er givet ved j(t)= C/(24-t) e^(-0.05t) hvor t er antal dage siden decembers start og j(t) er salget angivet i juletræer pr. døgn. Salget starter 1. december og slutter 23. december, så 0<t<23. Hvad skal C være for at der er solgt 2 mio. træer i perioden – Det er tilladt at regne eller løse grafisk.
På forhånd tak :)
Svar #1
09. december 2011 af Tyrael (Slettet)
Løs nedenstående ligning mht. C:
2.000.000 = C/(24-23)·e(-0,05·23)
Svar #2
09. december 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)
Grunden til du er gået død kan være, fordi du ikke har skrevet det ordentlig op, for den her er tæt på ligetil, hvis du ved hvordan man isolere ting i en ligning :)
Du har ligningen: j(t)= C/(24-t) e-0,05t som angiver salg per dag.
t = dage i salgsperioden, som strækker sig fra 1 december til 23 december. Altså må det være tilfældet at 1≤ t ≤23 da de jo sælger fra d. 1 til og med d. 23. Dermed er salgsperioden altså 23 dage.
Så spøger de, hvad er C, når j(23)= 2000000 ???
Vi skriver ligningen op og ser på den: 2000000= C/(24-23) e-0,05*23
så prøver vi at isolere C, som jo er den ubekendte i ligningen :)
2000000= C/(1) e-0,05*23 Her løser jeg parentesen (24-23) = 1
2000000/1= C * e-0,05*23 Flytter 1 over
(2000000/1)/e-0,05*23 = C Dividerer e-0,05*23 så C står fri
c = 633274
Svar #3
09. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
Læser man opgaven, vil man se, at j(t) er raten, hvormed der sælges træer pr dag. Opgaven spørger efter værdien af C, således at det samlede antal solgte træer i peroden 0<t<23 er lig med 2.000.000 . Svarene i #1 og #2 giver C, således, at der sælges 2.000.000 træer den sidste dag.
Det samlede antal solgte træer i hele periode er
T = j(1) + j(2) + ... + j(23) = C · ∑23t=1 e-0,05t/(24-t) = C · 1,6095 = 2.000.000 ⇒ C = 2.000.000/1,6095 = 1.242.641
Eventuelt kan man løse ligningen
1∫23 j(t) dt = 2.000.000
I øvrigt er der fejl i selve udregningerne i #2, da 2.000.000/e-0,05·23 = 2.000.000·e0,05·23 = 6.316.386
Svar #4
10. december 2011 af BakL (Slettet)
Mange tak for hjælpen, men Andersen11 tror næppe det er på den måde, da vi ikke har lært disse ting endnu :)
Svar #5
10. december 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
I det ene udregningsforslag udregnes e-0,05t/(24-t) for t = 1, 2, 3, ... , 23 og tallene lægges sammen til sidst. Det er meget enkelt og overkommeligt at gøre, for eksempel i Excel. Det kræver kun kendskab til eksponentialfunktionen ex .
Skriv et svar til: Juleopgave om funktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
