Matematik

Spgs. vedr. Eksponentielle funktioner

14. december 2011 af martin1977dk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Så er der igen brug for Jeres viden til 2 forskellige spgs.

Opgave 1:

En eksponentiel model har fordoblingskonstanten T2 = 3,5 . Desuden oplyses, at modellen går gennem punktet (8,13).
a) Bestem forskriften for modellen.

Har siddet og læst den side med fordoblingskonstanter igen og igen, uden at finde ud af hvordan og hvad der menes.

 

Og opgave 2: Har regnet på begge men er i tvivl om det er rigtigt, og hvad menes med "Bestem Halvveringkonstanten og redegør for hvad den fortæller om denne sammenhæng"

En undersøgelse viser, at der er en eksponentiel sammenhæng mellem holdbarheden for en bestem kølevare og den temperatur, varen opbevares ved. Ved en temperatur på 4°C er hold- barheden 63 dage, mens holdbarheden ved 10°C er 26 dage.

a) Bestem en matematisk model, der beskriver, hvordan holdbarheden y (i dage) afhænger af temperaturen x (i grader celsius).
b) Bestem halveringskonstanten, og redegør for, hvad den fortæller om denne sammenhæng.

Til opgave a har jeg gjort følgende:

(x og y) = (4,63) (10,26)

a = 10-4√26/63 = 6√0,41270 = 0,8629

26 = b*0,8629^10

b = 26/0,8629^10 = 113,60

y = 113,60*0,8629^x

Til opgave b: T1/2 = log(1/2) / log(0,8629) = 4,7007

Kom med Jeres forkromede indput :-)

Mvh.

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2011 af Ecc0 (Slettet)

Opg 1) 

Brug at 

T2=log(2)/log(a)

Derefter indsætter du a i forskriften for en eksponentiel funktion sammen med punktet og nu kan b findes. 

Opg 2)  

a) Opstil to ligninger med to ubekendte og løs det. Nu har du a og b.

b)Brug T1/2=log(0,5)/log(a)


Svar #2
14. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

så min løsning på på opgave 2 a er forkert? 

 

mvh.

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2011 af Ecc0 (Slettet)

Ja det er den. Det kan du også se ved at du er kommet frem til, at den falder med cirka 470% hvilket ikke giver mening;)   


Svar #4
14. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Kan godt se hvad du mener, men kan jeg få lidt hjælp/hint til hvordan jeg griber det an sådan rent praktisk. for driller nu stadig :-/

 

Mvh.

 

Martin


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. december 2011 af AskTheAfghan

Du mente vist; eksponentiel udvikling;  f(x) = b·ax

    Formlen af fordoblingskonstanten T2 er givet ved :  T2 = log(2)/log(a)

    ... og halveringskonstanten T1/2 er givet ved:   T1/2 = log(1/2)/log(a)

a) Bestem forskriften for modellen.

Du fik oplyst, at T2 = 3.5  og  modellen går gennem punktet (8,13) = (x ; y)

så,   T2 = log(2)/log(a)   ⇔   3.5 = log(2)/log(a)   ⇒   a = 1.21901

derefter   f(x) = b·ax = y  ⇔   f(8) = b·1.219018 = 13   ⇒   b = 2.66615

Forskriften for modellen er derfor f(x) = 2.66615·1.21901x


Svar #6
15. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Nej mener godtnok ekponentiel funktion. er ihvertfald hvad der står i min Mat-C bog, så ved ikke om det er det samme? 

du skriver a er = 1,21901, og det kommer du frem til ved at regne baglæns, eller? For kan ikke helt greje hvordan isåfald :-/ Jeps ved godt jeg er tung at arbejde med ;-)

 

Mvh.

 

Martin

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2011 af mathon

opgave 2:
                                    y = b
·ax


                                    y2/y1 = aΔx

                                    26/63 = a6

                                    a = (26/63)1/6 = 0,862857
dvs
                                    f(x) = y = b·0,862857x         
samt
                                    63 = b·0,8628574    
 


Svar #8
21. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Så bliver opgave 2a så: y=113,65*0,862857^x ???

Min matematiklærer skrev at jeg også skulle finde b, så er vel rigtigt? 

Men mangler stadig hint til opgave 2b, med mindre jeg har overset noget :-)

 

Mvh.

 

Martin Hansen


Svar #9
21. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Ingen bud??? :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. december 2011 af mathon

 

                        Hvad betyder halveringskonstanten ?


Svar #11
21. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Er hvor langt du skal ud af x-aksen for at få en halvering af y, yes?

og y=113,65*0,862857^x  var rigtig?

 

Mvh.

 

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. december 2011 af mathon

elller udtrykt
                          den konstante x-forøgelse, der halverer f(x)

 

                         X½ = log(1/2)/log(0,862857) = 4,7

                    
          Holdbarheden halveres hver gang temperaturen stiger 4,7ºC
 


Svar #13
21. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Men synes "ecc0" skrev til start i denne tråd, at mine 4,7 var forkert, så nu er jeg helt væk :-/

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
21. december 2011 af AskTheAfghan

#13

f(4) = b·a4 = 63   ⇔   b = 63/a4

f(10) = b·a10 = 26   ⇔   a = (26/b)1/10 = ((26·a4)/63)1/10 = 0.862857

T1/2 = log(1/2)/log(a) = log(1/2)/log(0.862857) ≈ 4.7

Stemmer overens med #12.


Svar #15
21. december 2011 af martin1977dk (Slettet)

Men er vi enige om at jeg fik at vide at faldet var på 470% og det ikke kunne passe. Hvad er jeg gået glip af?

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. december 2011 af mathon

 

    på 4,7 dage ved konstant temperatur falder holdbarheden med 50%


Skriv et svar til: Spgs. vedr. Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.