Fysik

Beregninger af el nettet! HJÆLP!

15. december 2011 af MiniMc (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har fået en opgave som lyder...

- vis og forklar hvilke beregninger, der skal til for at drive et lille elværk?
- husk at forklare formler mm. grundigt.

 

Jeg er fuldstændig blank.. Håber der er en der har tid og lyst til at hjælpe mig :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2011 af hesch (Slettet)

Hvad mener du med "lille" elværk? Er det  alene tilsluttet sommerhuset, eller har elværket også til formål at levere energi til det offentlige elnet ( eksempelvis et solcelleanlæg )?

 


Svar #2
29. december 2011 af MiniMc (Slettet)

det står der ikke noget om... 
opgaven handler om induktion og transformation. 

Der står...
Beregninger af el nettet !
- vis og forklar hvilkeberegninger, der skal til for at drive et lille elværk.
- Husk at forklare formler mm. grundigt. 

 

ps. undskyld jeg først svarer nu -.- 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2011 af hesch (Slettet)

Hvis et elværk arbejder "alene", altså ikke er elektrisk forbundet med andre elværker, arbejder det i ø-drift. Hvis et elværk samarbejder med andre elværker, ved at de leverer energi til samme el-net, arbejder det i net-drift. De to drift-former er ret forskellige:

I ø-drift styrer elværket selv netfrekvens ( 50 Hz ). Hvis el-generatoren f.eks. er drevet af en diesel-motor, og man vrider "gashåndtaget" på denne, så stiger frekvensen. Endvidere styrer elværket selv netspændingen, ved at ændre magnetiseringen på generatoren.

I net-drift styrer elværket selv aktiv effekt ( MW ), ved hjælp af motorens gashåndtag. Endvidere styrer elværket selv reaktiv effekt ( MVAr ), ved at ændre magnetisering på generatoren. Det enkelte elværk har derimod ikke styr over netspænding og netfrekvens, da dette bl.a. ville indebære, at det skulle trække de andre elværker på nettet op i fart, ( elværker kører synkront i net-drift ).

Hvor meget aktiv og hvor meget reaktiv effekt et elværk skal producere, koordineres fra centralt hold: Man forsøger at fordele belastningen på de enkelte elværker, således at energitab minimeres ved at afkorte transportvej fra elværk til forbruger. De enkelte elværkers virkningsgrad, kan også have betydning for, hvor meget det skal producere. Men, fra centralt hold "ringer" man løbende til elværket, i takt med at folk tænder komfuret, og beder elværket producere så og så mange MW og MVAr.

Ovenstående skrevet, for at give et indblik i, at elværksdrift handler om andet og mere end ohms lov. Hvis du kan formulere opgaven eller spørge mere konkret, er det muligt at svare. Men med givne opgaveformulering, er det svært at vide, hvor man skal starte og slutte.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2011 af mathon

i 9. klasse
er et "mini-el-værk"

                              en spole med Fe-kerne, to ledninger
                              og en roterende magnet.

                              Den inducerede vekselspænding
                              er:

                                         u(t) = Um·sin(ω·t+φo)

hvor
                                         Um = N·B·ω·(A)

                                         Ueff = Um / √(2)

                                         T = 2π / ω

   N er antal spolevindinger
   B er magnetfeltets styrke
   ω er rotors omløbshastighed

A er spolens tværsnitsareal, som ikke kan forklares i Folkeskolen og "omgås" ved at sammenligne soler med konstant tværsnitsareal

opsummeret:
                    Ueff er
                               bestemt af
                                                  •  vindingstal
                                                  •  rotormagnetens styrke
                                                  •  rotormagnetens omløbshastighed
                  


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2011 af hesch (Slettet)

OK, jaså.

Nu var der ikke noget, der hed 9. klasse, da jeg gik i skole, så derfor forvirringen. :)


Skriv et svar til: Beregninger af el nettet! HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.