Fysik

Pendulet og 2. ordens differentialligning

16. december 2011 af Josse(: (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder og roder med mit SRP, men jeg har mødt muren.

Jeg skal udlede formlen for det matematiske penduls svingningstid ved små udsving.

 

Jeg ved, at formlen ser således ud: T = 2 • π •√(l/g)   ,    hvor l er pendullængden og g er tyngdeaccelerationen.

 

Jeg følger en øvelsesvejledning, som har taget mig lidt af vejen mod udledningen, men jeg kan ikke komme videre fra dette:             (d^2 θ)/(dt^2 ) + g/l • θ = 0

 

Det er nok nemmest at hjælpe, hvis man har beskæftiget sig med emnet før, men alle er velkomne til at prøve, og I spørger bare, hvis jeg skal uddybe noget :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2011 af KurtNielsen1 (Slettet)

Hvad er det, du ikke forstår? Det er en lineær 2. ordens differentialligning med løsningen

x(t) = A*sin(ω*t+F)

Dette indses ved at gøre prøve


Svar #2
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Jeg sidder med denne differentialligning: (d^2 θ)/(dt^2 ) + g/l • θ = 0

 

Og ved at arbejde lidt med den skulle jeg kunne komme frem til dette: T = 2 • π •√(l/g)

 

Jeg aner bare ikke, hvordan jeg skal gribe det an :/


Svar #3
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Hvordan kommer jeg frem til den løsning, som du skriver? :)


Svar #4
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Jeg skal simpelthen bruge en tålmodig sjæl, som kan guide mig hele vejen fra min differentialligning til den færdige formel for svingningstid :)

 

Læg mærke til, at det handler om formlen for svingningstiden ved SMÅ udsving, så i differentialligningen er der skrevet θ i stedet for sin(θ), da sin(θ)  ≈ θ ved små vinkler.


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. december 2011 af hippo746 (Slettet)

du ved

θ´´ + (g/l)θ = 0

D=-4*(g/l)

løsningen til en anden ordens diff. lign. med negativ diskriminant er

θ(t) = a*cos(ω*t) + b*sin(ω*t)

hvor ω = √g/l

Du ved at svingningstiden for en cirkelbevægelse er givet ved

T = 2*π / ω 

og dermed får du det søgte

T = 2*π*√l/g

 


Svar #6
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Det der kigger jeg lige lidt på :)

Mange tak for svaret!


Svar #7
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Hvad er det for en diskriminant du finder, og hvordan finder du den? :)

Jeg har aldrig lært om differentialligninger :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2011 af hippo746 (Slettet)

ja du kan umiddelbart se en anden ordens diff lign. som en anden ordens ligning. Diskriminanten er her D=b^2 - 4ac men b=0 da der ikke er et hastighedsled i diff. ligningen. Derfor får du en negativ diskriminant


Svar #9
16. december 2011 af Josse(: (Slettet)

Jeg er ikke helt med. Jeg kender godt til diskriminanter, når det gælder om andengradsligninger, men hvordan ser man 2. ordens differentialligningen som en andengradsligning? Og er (g/l) a eller c eller ac? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2011 af hippo746 (Slettet)

Du omskriver θ´´=R2

så får du R2 +g/l=0

D=-4*g/l

løsningen er så lidt anderledes end du er vant til men for D<0 fås en løsning som beskrevet ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Diskriminanten bruges i forbindelse med karakterligningen, hvis du inddrager dette, skal for d over nul ind på komplekse tal


Skriv et svar til: Pendulet og 2. ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.