Oldtidskundskab

"Guld ord" søges

11. juni 2005 af Henning100 (Slettet)
Hey.
Vi har haft en mildels talt utilstrækkelig old lære (vi er hendes første hold) derfor føler jeg at mangler nogle af de "guld ord" som det forventes at man skal kunne til eksamen. Er der nogen som kan hjælpe mig med det?
(Mit pensum er en del af Iliaden, Hymnen til Demeter, Kvinderne fra Troja, Kong Kroisos, Perikles' begravelses tale, og dele af staten - Hulelignelsen)

Brugbart svar (2)

Svar #1
12. juni 2005 af FredeW (Slettet)

Hvad mener du helt præcist med guldord? For mig bekendt er der ikke nogen ord, som det forventes, at man bare "skal" kunne :-)

Svar #2
12. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

Jeg mener ord som:
- Arte = At udnytte sine evner til det yderste.
- Fortuna Rota = Heldets lette skiften.
- Patronym = Man får navn fra sin far.
- Geras = Krigsbytte, æres symbol.
- Rapsoide = Hofskjald, dem som holdt liv i Homers digte den gang de blev mundligt overleveret.
- smykkende adjektiver (epiteter)= Fx Fodrappen Achilleus
- Stichmyti = Vekslen mellem to personer i et drama, et vers til hver.


Sådan i stil med det! Ord som "lyder" godt i en eksamens situation.

ps. I må meget gerne rette mig hvis jeg har taget fejl i "oversættelsen" af begreberne.

/Henning

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. juni 2005 af jakobfoe (Slettet)

daktyklisk heksameter (versemål) og epitheton ornans (smykkende adjektiver), hvis I ikke har arbejdet med det, så slå det op!! Det var guldord for mit vedkommende.

Svar #4
12. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

Mange tak.

Svar #5
12. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

Hvis jeg lægge de to sids kommene ord til listen ser den sådan ud:
-Arte = At udnytte sine evner til det yderste.
- Fortuna Rota = Heldets lette skiften.
- Patronym = Man får navn fra sin far.
- Geras = Krigsbytte, æres symbol.
- Rapsoide = Hofskjald, dem som holdt liv i Homers digte den gang de blev mundligt overleveret.
- smykkende adjektiver (epiteter)= Fx Fodrappen Achilleus
- Stichmyti = Vekslen mellem to personer i et drama, et vers til hver.
- Daktyklisk hexameter = En tryk stræk efterfuldt af 2 tryk svage stavelser
- Sofisyne = Måde hold
- Moria = Skæbnen
- "Do ut Des" = Noget for Noget, Bruges i sammenhæng med offring til guderne.
- Jordmor metoden = Sokrates måde at agumentere på, viser først at ham han taler med intet ved og får ham til at indse dette. Når han har gjort det løftes han igen op.

Hvis der er nogen som har flere ville det være cool. Eller som har tilføjelser/rettelser til dem som er på!

Brugbart svar (1)

Svar #6
12. juni 2005 af stormfuglen (Slettet)

Kosmos = det overordnede, styrende univers

Kaos = det modsatte (før Zeus var der kaos)

Fysis = den fysisk givne verden

Nomos = de af det menneskelige samfund vedtagne regler

Psyche = den livskraft, der er nødvendig for, at et legeme er funktionsdygtigt, dvs levende - når man dør "flyver" psychen ned til Hades og lever der en skyggetilværelse

Soma = legemet uden psyche

Det homeriske spørgsmål:

Separatisterne = Odysseen og Iliaden er en sammenstykning af mange digteres værker - forklaring på de mange gentagelser og selvmodsigelser

Unitaristerne = Odysseen og Iliaden er skabt af en eller 2 - en for hvert værk - digter(e), nemlig Homer. Ser værkerne som sammenhængende enheder - selvmodsigelser skyldes den mundtlige overlevering.

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. juni 2005 af stormfuglen (Slettet)

#5
Stichmyti? Sofisyne? Det hedder stichomyti og sofrosyne, hvis jeg ikke tager meget fejl...

Svar #8
12. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

# 7 okay... skrev det bare som jeg kunne huske det. :D

Brugbart svar (1)

Svar #9
12. juni 2005 af SIGNEHO (Slettet)

I Iliaden bruges der nogle meget karakteristiske stiltræk som er vigtige at huske´.

Teksten er opbygget:
- daktylisk hexameter – trykstærk - tryksvag
- rullende fremdrift (starter på en linje, slutter på en anden)

Desuden er disse nedenstående enormt vigtige for at analysere den teksnært:

- Epithon ornans (prydadjektiver).. Eks. "Phoibos Apollon" - den lysende appollon)

- Patronymikon (familienavn.. F.eks.: Peleiden (Achilleus da Peleidus var hans far) Ligeså vel som Kronion (Zeus, da Kronos var hans far)

- Formelvers

- Homerisk lignelse/Lignelser => billedfremkaldelse hos skuer (mimesis, hos aristoteles) Totalt overdrevne metaforer!

- pleonasme ("dobbeltkonfekt) ”grædende tårer”, "brændende ild"

- perifrase (omskrivning at sætninger... Gøres tit for at de skal opfylde det daktyliske hexameter)

Svar #10
12. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

Cool :D... Tak!!

Svar #11
13. juni 2005 af Henning100 (Slettet)

Flere?

Brugbart svar (1)

Svar #12
11. juni 2007 af Task (Slettet)

#6
Fysis er de gudgivne love og Nomos er de love menneskerne laver (fx konger)

Brugbart svar (1)

Svar #13
31. maj 2009 af polyhymnia (Slettet)

Hybris = overmod, synd, hovmod, at man udfordrer eller trodser skæbnen. - Man skal ikke sætte sig selv over guderne. 
Hybris medfører nemesis = hævn, straf..


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. juni 2009 af diiidaaa (Slettet)

Undskyld mig, men alle de der forskellige ord hvilket sprog er de på ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
20. juni 2009 af Arainchild (Slettet)

Oldgræsk obviously.

Skulle også lige nævne:

Sokratisk metode - den måde som Sokrates og Platon argumentere og lærer på. En dialog med eleven osv.

Mythos - når man bruger en myte til at argumentere for noget, eks. myten om Prometheus.


Skriv et svar til: "Guld ord" søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.