Matematik

eksponentiel voksende funktion

19. december 2011 af Me292 (Slettet) - Niveau: B-niveau

4. Figuren viser grafen for en eksponentiel voksende funktion f(x) = b * ax.
Grafen går gennem punkterne P(2,8) og Q(3,32).
a) Bestem tallene a og b.

Jeg ved ikke hvordan man gør det her? Nogle der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2011 af mathon

se


Svar #2
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Nå ja, det vidste jeg sku da godt, tak! :-)


Svar #3
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Jeg er faktisk lige i tvivl nu.. Denne opgave skal regnes UDEN hjælpemidler, og din regnemetode ser rimelig indviklet ud, kan det passe, at den er til en opgave uden hjælpemidler? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2011 af mathon

                          f(x) = b·ax

                          f(x+1) = b·ax+1 = b·ax·a = a·(b·ax) = a·f(x)

                          f(x+1) / f(x) = a


som med dine tal giver

                          f(2+1) / f(2) = a
dvs
                          f(3) / f(2) = a

                          32 / 8 = a

                          a = 4

 


Svar #5
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Det forstår jeg ikke... Nu har jeg brugt DIN metode som du vedlagde i dit dokument, og har fået a til 24.. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2011 af mathon

                          y2/y1 = ax2-x1

                          32/8 = a3-2  = a

                          a = 4


Svar #7
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Arrrh, sådan der. Meget nemmere at forstå! Tak igen. Men hvad så med b?


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. december 2011 af mathon

                          y = b·4x        gennem (2,8)

                          8 = b·42 = 16b

                          b = 8/16 = (1/2) = 2-1

 

                    f(x) = 2-1·4x = 2-1·22x = 22x-1

              


Svar #9
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Mange tak! Godt forklaret til sidst :-)


Skriv et svar til: eksponentiel voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.