Matematik

repræsenter f med hensyn til basen

26. december 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hjælp mig med a) i den vedhæftede opgave. Jeg kan godt redegøre for, at f er lineær, men jeg kan ikke finde ud af andet spørgsmål, og hvad der præcist menes. Muligvis er det fordi, jeg ikke har sat mig ind i lineære transformationer rigtigt, så jeg vil gerne have et hint i retning af den rigtige tankegang.
Jeg kan sagtens indse, at f kan beskrives ved:
 

f(x) = (a1 a2 a3 a4)*(0,x*a1,x*a2,x*a3) , hvor sidste vektor så er en søjlevektor og første matrix fremkommer ved at sammensætte vores fire vektorer a1,a2..a4, men jeg tror ikke, at det er den rigtige tankegang..

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2011 af peter lind

Brug at første søjle i A er f(a1) anden søjle i A er f(a2) o.s.v


Svar #2
26. december 2011 af Mathematica (Slettet)

Okay, ja den søjleregel har jeg set før, men jeg forstår stadig ikke helt, hvad det overhovedet vil sige, at man repræsenterer en funktion med hensyn til en base. Funktionen afbilder en given vektor ind i R4. Repræsenterer matricen så en matrix, der gør dette ved vores fire vektorer, eller hvad er det præcist, at den gør?
Hvis du kender en hjemmeside, der behandler netop sådan noget som lineære transformationer med hensyn til baser osv., så må du meget gerne skrive det her, for min bog er ærligt talt ikke særlig god for mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved hjælp af en basis (a1, a2, a3, a4) kan enhver vektor v i R4 skrives som en linearkombination af basisvektorerne

v = λ1a1 + λ2a2 + λ3a3 + λ4a4

og talsættet (λ1234) kaldes vektoren v's koordinater med hensyn til basen (a1, a2, a3, a4) . Billedet af vektor v ved den lineære afbildning f er da

f(v) = λ1f(a1) + λ2f(a2) + λ3f(a3) + λ4f(a4)

og billedvektorerne f(ai) udgør søjlerne i funktionens matrix A med hensyn til den valgte basis.

Benyt nu definitionen for f til at beregne billedvektorerne af basisvektorerne.


Svar #4
27. december 2011 af Mathematica (Slettet)

okay tak, men jeg forstår det stadig ikke helt. For i følge min bog skal matricen være udgjort af koordinatsøjlerne for f(a1)... f(an) med hensyn til den gamle basis. Den nye basis må vel være (a1,..an) men hvad er så den gamle basis?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. december 2011 af peter lind

(1, 0, 0, 0) (0, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0) (0, 0, 0, 1)


Svar #6
28. december 2011 af Mathematica (Slettet)

ahhh jaaa. SÅ giver det jo mening, for så koordinatsøjlerne for f(a1)..f(an) jo bare lig sig selv. Men ER dette den eneste basis? Kunne man ikke lige så godt sige, at a2, a3, a4 var basen, og så var skalarproduktet koordinatsøjlen?


Svar #7
28. december 2011 af Mathematica (Slettet)

Og det ville jo i alt fald betyde, at man fik en anden matrix til at repræsentere f. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. december 2011 af peter lind

Når du udregner billedvektoren af baserne skal du beregne diverse skalarprodukter. Disse beregninger skal foretages i det gamle koordinatsystem. Du får får for eks. f(a1) = (a1·a1)a2 +(a1·a2)a3+(a1·a3)a4 Førstekoordinaten i den nye basis er 0, da a1 vektoren ikke fremkommer, Anden koordinaten er a1·a1 da det er koefficienten til a2, 3-koordinaten er tilsvarende a1·a2


Svar #9
28. december 2011 af Mathematica (Slettet)

Men det er præcist det jeg ikke forstår. Vi har, at matricen, der repræsenterer en funktion f ved en ny base B, har koodinatsøjlerne for f(a1)...f(an) relativt til den gamle basis. Så den gamle basis er den naturlige basis, og den nye er a1..a4. Så jeg ville sige, at det betød at man fik koordinatsøjlerne (a1*a1)a2+..+(a1*a3)a4   - altså hvor man også har vektoren uden for skalarproduktet med. Men det har man ikke, og det forstår jeg ikke....
Edit: Nå nej, det skal jo være med hensyn til den nye basis. Sorry! 
Peter: Du er rigtig god til at hjælpe - ved du ikke, hvor der findes en god bog til lineær algebra? - måske noget du har brugt som studerende? Min bog er meget matematisk, hvilket er godt, hvis man er vant til at læse det, men jeg er ikke helt vant til det endnu :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. december 2011 af peter lind

Tak for de pæne ord. Mine bøger og noter om algebra er også meget abstrakte og så gamle, at de næppe kan skaffes. På  http://www.ventus.dk  kan du hente flere matematiske bøger gratis. Jeg har selv hentet nogle derfra, og de er udmærkede.


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2012 af Krakatau7 (Slettet)

til #8

Hvorfor bliver førstekoordinaten til den nye basis 0?

 

Jeg forstår ikke når du siger at a1 ikke fremkommer.

Som jeg kan forstå at tråden her, så er 1. søjle til vores ønskede matrix A givet ved

f(a1) = (a1*a1)*a2 +(a1*a2)*a3 + (a1*a3)*a4

.. og 2. søjle er

f(a2) = (a2*a1)*a2 +(a2*a2)*a3 + (a2*a3)*a4

.. og 3. søjle er

f(a3) = etc etc

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. januar 2012 af peter lind

Hvis du har basisvektorerne e1, e2, e3, e4 kan en vilkørlig vektor skrives som v = x1*e1+x2*e2+x3*e3+x4*e4. hvor x1, x2, x3, x4 er reelle tal, som kaldes vektorens koordinater. I din opgave er e1 = a1, e2 = a2. e3=a3 og e4=a4.

Da f(a1) = = (a1*a1)*a2 +(a1*a2)*a3 + (a1*a3)*a4 = 0*a1+(a1*a1)*a2 +(a1*a2)*a3 + (a1*a3)*a4= 0*e1+(a1*a1)*e2 +(a1*a2)*e3 + (a1*a3)*e4 er koordinaterne som beskrevet i #8


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. januar 2013 af Alphatek90 (Slettet)

Hvor får du fra at a1 er 0? Er matrix A ikke en diagonal matrix, med 1 i diagonalerne, og hvad er den så tilsvarende for 2,3, og 4. udregning? Eller nu er jeg totalt i tvivl om hvordan matrix A ser ud!


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Prøv at se tråden https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1285121; der er matricen A for f med hensyn til basen (a1,a2,a3,a4) givet.


Skriv et svar til: repræsenter f med hensyn til basen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.