Matematik

Reduktion af ligning for overfladeareal

04. januar 2012 af nuggety (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogle, der kan hjælpe mig med at reducere følgende, da reduktion er en af mine svage sider:

O(x)=x*2x+2*x*(125/x*2x)+2*2x*(125/x*2x)

Tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Når det er en af dine svage sider, bør du netop træne ekstra her ved at prøve selv. Angiv så dit resultat her.


Svar #2
04. januar 2012 af nuggety (Slettet)

Det er rigtigt, og jeg har skam også prøvet, men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal starte med at gange ind i paranteserne? Jeg tror det er længden af den, der gør det af med mig...


Svar #3
04. januar 2012 af nuggety (Slettet)

Jeg aner ikke, hvor jeg skal starte...

 

O(x)=x*2x+2*x*(125/x*2x)+2*2x*(125/x*2x)

        =2x^2+2x*(125/2x^2*+4x^2*(125/2x^2)

        Jeg har prøvet at starte, men tvivler på, det er korrekt - og ved ikke, hvad jeg nu skal gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når du sætter 2x udenfor parentes i de to sidste led, fjernes faktoren fra leddene inde i parentesen:

O(x) = 2x2 + 2x·(125/(2x2) + 2·125/(2x2))

        = 2x2 + 2x·3·125/(2x2)

        = 2x2 + 375/x


Svar #5
04. januar 2012 af nuggety (Slettet)

Hmm, hvordan forsvandt de 2x mellem de to paranteser?


Svar #6
04. januar 2012 af nuggety (Slettet)

Og hvordan kan det være, du lavede mange af de sidste led til en stor parantes? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det forsvandt ved at sætte 2x som fælles faktor for de to sidste led uden for en parentes. Dette er noget, du burde være fortrolig med fra folkeskolen.

Funktionen består af tre led

O(x) = 2x2
          + 2x·125/(x·2x)
          + 2·2x·125/(x·2x)

        = 2x2
          + 125/x
          + 2·125/x

        = 2x2
           +3·125/x

       = 2x2 + 375/x


Svar #8
04. januar 2012 af nuggety (Slettet)

Du skal have tak for hjælpen i hvert fald, jeg beklager, at jeg ikke er fortrolig med 'fælles faktorer', det kan jeg ikke huske, nogensinde før er blevet nævnt for mig - men jeg har måske bare ikke hørt efter, eller også bruger du et andet begreb, end det jeg kender :) Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvordan 2x forsvandt (tænker videre over det og ser, om jeg ikke kan gennemskue hvorfor), men ellers står alt det andet lysende klart! Jeg takker mange gange, har efterhånden ikke tal på, hvor mange gange, du har hjulpet mig med mine matematik-problemer :D Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

I #7 forekommer 2x som faktor både i tæller og nævner i de to sidste led, hvorfor jeg her valgte at forkorte 2x væk , som det sker fra det første til det andet lighedstegn, markeret her med gennemstregning:

O(x) = 2x2
          + 2x·125/(x·2x)
          + 2·2x·125/(x·2x)

        = 2x2
          + 125/x
          + 2·125/x


Skriv et svar til: Reduktion af ligning for overfladeareal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.