Matematik

egenrum udspændt af vektoren

05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hej igen:-)

Nu kommer der tilgængæld en opgave, som jeg ikke ved hvordan man skal løse selv.

Det omhandler spørg 3, hvor man skal finde et egenrum udspændt over en vektor?

Hvordan får jeg regnet mig igennem den?

Kh Julie

Vedhæftet fil: spørg3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2012 af peter lind

Sæt v = (-1. x ,  1) Der skal så gælde  A*v = 3v. Brug dette til at finde x


Svar #2
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Tak for svaret. Sådan eller? er lidt i tvivl om hvordan man skal regne det ud, altså hvordan det skal sættes op?

Vedhæftet fil:studie2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2012 af peter lind

Ja: men du skal foretage udregningerne ikke bare stille det op


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Er A ikke lig med

A = { [4 0 1]T [0 5 0]T [1 0 4]T} ?

2. koordinaten i Av fås ved at gange 2. række i A med v, og sættes v = [-1 x 1]T , fås så

5·x = 3·x


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2012 af peter lind

Der er rodet med hvad A er . I den senste version giver det -3+4x+6 = 3x


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Jeg gik ud fra, at A er defineret som givet i opgaveformuleringen, vedlagt i #0. Jeg tror matricen i det vedlagte i #2 hører til en helt anden opgave.


Svar #7
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Hejsa igen.

Jo det er rigtigt. Det sidste var nogle helt andre tal, min fejl.

Jeg får resultatet til 0. Hvad siger du til det?

Kunne du evt skrive en anden opgave ud fra den pågældende Matrice i mit spørgsmål? Bare for at se om jeg kunne regne den korrekt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2012 af peter lind

Du skal finde hele vektoren. Du kan betragte #5 som et eksempel. Jeg er efterhånden ikke klar over hvilken matrice, det drejer sig om.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er korrekt, at 2.-koordinaten er 0.

Spørgsmål til dig: Hvad er dimensionen af egenrummet hørende til egenværdien 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det drejer sig om matricen A i det oprindelige vedhæft i #0. Matricen er også gengivet i #4.


Svar #11
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Ud fra 2 koordinaten må det jo være 5x = 5x??


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Præcist hvad er det, du svarer på her? Ligningen, der hørte til det tidligere spørgsmål, står i #4.


Svar #13
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Peter: Det er mig der har rodet lidt rundt i det hele. I må undskylde forvirringen. Jeg er ved at være lidt stresset, skal nemlig til eksamen på lørdag, så jeg kommer nok til at bombe forummet med spørgsmål :-/ Jeg mangler faktisk næsten kun opgaver med Matricer, så har jeg næsten styr på alt.

 

A = { [4 0 1]T [0 5 0]T [1 0 4]T}

Hvis det er ud fra denne Matrice, og man skal finde egenrummet for egenværdien fx Lambda = 8. Så tænker jeg således:

v = (-1,0,1) Derfor ved vi at det er anden koordinaten vi skal finde. Derfor er det anden række i Matricen A, hvilket er (0,5,0).

Det vil sige, at der kommer til at stå:

5x = 8x

Jeg skriver 5x, fordi at x er det pågældende 2 koordinat jeg skal finde. Er det ikke rigtig forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2012 af peter lind

Du kan jo selv kontrollere om A*v = (-3, 0, 3) når v = (-1, 0, 1)


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det drejede sig om at finde 2.-koordinaten i en vektor af formen

v = (-1 , x , 1)

der er en egenvektor til matricen A hørende til egenværdien 3. 

Man ved da, at der skal gælde

A v = 3v

2.-koordinaten x i vektoren v finder man ved at gange 2. række i matrix A med søjlevektoren v . Da 2. række i A er [ 0 5 0], får vi

0·(-1) + 5·x + 0·1 = 3·x ,

eller

5x = 3x          (se #4) ,

der har den ene løsning x = 0.


Svar #16
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Det er det :-) Jeg takker for hjælpen. Og det er rigtig, på den måde jeg tænker ikke?


Svar #17
05. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Jeps ok mange tak for det :-)


Svar #18
06. januar 2012 af juliemusen4 (Slettet)

Det næste spørgsmål der kommer et svært, men håber i har mod på at hjælpe :-) Eller ikke svært for jer selvfølgelig :-/


Skriv et svar til: egenrum udspændt af vektoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.