Matematik

Differentierer f(x)=-2x^2+ax-2, og finde konstanten a!

08. januar 2012 af JellyMan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen, jeg sidder med en opgave jeg er gået i stå i. Den lyder følgende:

Der er givet en parabel ved forskriften:

f(x)= - 2x+ ax - 2

a) Bestem ved hjælp af f-mærke konstanten a, så toppunktet ligger på y-aksen.

b) Bestem a, så toppunktet ligger på x-aksen.

 

Det eneste jeg selv kan finde frem til er, at differentier den, og derefter er jeg gået i stå. :-/

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Toppunktets x-koordinat findes ved at løse ligningen f'(x0) = 0 . Når toppunktet skal ligge på y-aksen, skal der gælde, at x0 = 0 . Man skal altså bestemme a, således at f'(0) = 0 .

b) Hvis toppunktet i stedet skal ligge på x-aksen, skal der gælde f'(x0) = 0 og f(x0) = 0 .


Skriv et svar til: Differentierer f(x)=-2x^2+ax-2, og finde konstanten a!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.