Fysik

M23 Jagten på sorte huller

14. januar 2012 af mie1805 (Slettet)

Hej jeg sidder med denne opgave, men er gået i stå i c :(

håber der er en der kan hjælpe 

I visse tilfælde kan et sort hul opdages, ves at en stjerne i nærheden udfører en jævn cirkelbevægelse om det sorte hul. I 1992 undersøgte man ved hjælp af WATCH en sådan stjerne. Stjernens omløbstid er 10,4 timer, og farten i cirkelbevægelsen er 4,1*10^5 m/s

a) Beregn radius i cirkelbevægelsen 

radius= 2,443 *10^9 m

b) Beregn massen af det sorte hul 

massen= 6,15*10^30 kg

Jorden befinder sig i cirkelbevægelsens plan. Grafen viser (se vedhæftet) hvordan stjernens hastighed v i forhold til Jorden varierer som funktion af tiden t. Hastigheden er målt langs sigtelinjen til stjernen. Hastigheden er positiv, når stjernen bevæger sig mod Jorden, mens den er negativ, når den bevæger sig væk fra Jorden. 

c) Argumenter ved hjælp af grafen for, at farten i cirkelbevægelsen er 4,1*10^5 m/s

Bestem den fart, hvormed det sorte hul bevæger sig mod Jorden

Vedhæftet fil: foto (9).JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2012 af peter lind

Kald det sorte huls hasyghed v, hastigheden når stjernen bevæge sig mod jorden for v+ . hastigheden når stjernen bevæger sig væk fra jorden for v- og farten af stjernen omkring det sorte hul for vs. Der gælder så:

v+ = v+vs

v- = v - vs


Svar #2
14. januar 2012 af mie1805 (Slettet)

jeg forstår godt hvad du har skrevet, men forstår ikke hvordan jeg skal bruge det 

hvordan argumentere jeg for at farten netop er lig 4,1*10^5 m/s?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2012 af peter lind

Du kender v+ og v- fra grafen, så du har to lineære ligninger med to ubekendte som du kan løse


Skriv et svar til: M23 Jagten på sorte huller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.