Fysik

ligning der ikke går op

23. januar 2012 af Peter L (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået givet disse betingelser

K1+K2=50mM          

Cl1+Cl2= 10nM

K1=Cl1+4Pr

k1/k2=Cl2/Cl1 (Donnan ratio)

 

jeg skulle ved at indføre de tre første betingelser i den sidste kunne finde frem til at K1=41,7 mM   ,   K2=8,3mM    ,

Cl1= 1,7mM    ,   Cl2=8,3mM

 

jeg har prøvet en masse forskellige ting, men kan ikke få det til at gå op.

Jeg forstår heller ikke hvorfor K1/K2=41,7/8,3=5,02  ikke er det samme som Cl2/Cl1=8,3/1,7=4, 8, da det jo er en af betingelserne er at de skal være ens.

´Der er et eller andet her jeg overser, håber der er en der kan gennemskue problemet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2012 af peter lind

Uden kendskab til Pr kan ligningssystemet ikke løses.


Svar #2
23. januar 2012 af Peter L (Slettet)

Altså opgaven lyder sådan:

"To lige store rum er afskilt af en menbram, der er permeabel for, K og Cl, men ikke for et protein. Volumen af rummene holdes konstante, og menbramen er ueftergiveligt. Temp er 27 grader. Rum 1 fyldes med en 10mM K4Pr-opløsning (kaliumprotinat). Rum 2 fyldes med 10 mM KCL.

Beregn koncentrationer af ionerne ved ligevægt?"

 

Så 4Pr tænker jeg kan sættes til 40 mM...

(det 4 tal der er efter K er lille)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2012 af peter lind

Det med de 40mM stemmer med dine løsninger.

Du kan bruge de 3 første ligninger til at udtrykke  3 af de ubekendte med den fjerde. I den 3 ligning er K1  i forvejen udtrykt ved Cl1, så vælg at udtryk de ubekendte ved Cl1.  I den anden ligning skal du  isolere Cl2 for at finde Cl2 for at finde Cl2 udtrykt ved Cl1. I den første ligning kan du erstatte K1 med udtrykket for K1 og dernæst isolere K2. Sæt derefter resultatet ind i den sidste ligning og du har en ligning til bestemmelse af Cl


Svar #4
23. januar 2012 af Peter L (Slettet)

Okay tak for det, nu kom jeg lidt længere, men dog ikke helt i mål  :-) Når jeg udregner mangler jeg lidt til sidst, kan du se hvor kæden falder af???

K1+K2=50mM   ---> Cl1 +4Pr +K2=50 ---> K2=50-Cl1- 4Pr      

Cl1+Cl2= 10nM  ---> Cl2= 10 -Cl1

K1=Cl1+4Pr

k1/k2=Cl2/Cl1

Hvis de 4Pr sættes til de 40 kommer stykket til at se sådan ud;

(Cl1+40)/(50-Cl1-40)  =  (10 -Cl1)/ Cl1

----> (Cl1+40)* (Cl1)=(50-Cl1-40)*(10-Cl1)

----> Cl1^2 +40Cl1 = 500 - 10Cl -400 -50Cl1 - Cl1^2 -40Cl1

---> 40Cl1 = 100 - 100Cl1

---> 140Cl1=100

----> Cl1= 0.71

Hvorfor mangler jeg 1, så det kan blive 1,71??


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2012 af peter lind

Du har 2 fortegnsfejl i 3. ligning. (-Cl)*(-Cl) = Cl2 og (-40)(-Cl) =40Cl


Skriv et svar til: ligning der ikke går op

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.