Kemi

Basiskemi C Opg. 66

27. januar 2012 af zumbu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Når stoffet natriumazid (NaN3) opvarmes til en temperatur over 275 grader celsius, spaltes det til natrium og nitrogen.

2NaN3-->2Na+3N2

En airbag i en bil pustes op af en gasgenerator som indeholder natriumazid. Ved et frontalt sammenstød aktiveres en tændmekanisme, som starter reaktionen. Spaltningen af natriumazid sker lynhurtigt, og det dannede nitrogen blæser airbagen op med stor kraft. Det varer ca. 55 millisekunder inden airbagen er fyldt max med nitrogen. Vi skal regne på en oppustet airbag, som har volumen på 35L. I denne konstruerede opgave tænker vi os, at airbagen er tæt, og at trykket i den er 3 bar og temperaturen 50 grader celsius

A) beregn stofmængden af nitrogen i airbagen.

det gjorde jeg på følgende måde:
p*V=n*R*T
3bar*35L=n*0.0831L*bar/mol*K*323K
n=3.9 mol

B) Hvor stor en masse af natriumazid skal gasgeneratoren indeholde for at give denne stofmængde nitrogen.??

denne opgave forstår jeg ikke??


Brugbart svar (3)

Svar #1
27. januar 2012 af mathon

B)
                 n(NaN3) = 2/3·n(N2) = 2/3·(3,9 mol) = 2,6 mol

                 M(NaN3) = sum({1,3}*{22.990,14.007}) g/mol = 65,011 g/mol ≈ 65,0 g/mol

                 m(NaN3) = n · M = (2,6 mol) · (65,0 g/mol) = 169,0 g

 


Svar #2
27. januar 2012 af zumbu (Slettet)

tusind tak :D

 


Skriv et svar til: Basiskemi C Opg. 66

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.