Fysik

Fysik - at udregne temperatur?

27. januar 2012 af msr95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg sidder med en opgave i fysik, som jeg ikke ved, hvordan jeg skal løse. Jeg har skullet regne temperaturen på en gasflamme ud ved hjælp af en formel - det er dog ikke problemet. Vi har lavet et forsøg, hvor vi har brugt en bunsenbrænder, en kalorimeterskål med vand i og et lille kobberstykke til at opvarme indover gasflammen. Efter vi havde opvarmet kobberstykket ind over gasflammen til det blev rødglødende, lagde vi det ned i vandet, som vi i forvejen havde målt starttemperaturen på. Vi skulle nu måle sluttemperaturen, og med disse, samt en masse andre oplysning om specifik varmekapacitet osv. osv., regnede vi temperaturen på gasflammen ud.

Der er flere opgaver knyttet til, bl.a. har jeg udregnet, hvor stor indre energi kalorimeterskålen med vand har fået tilført fra kobberstykket. Problemet er en anden opgave, hvor jeg skal udregne kobberstykkets begyndertemperatur (altså før det kom i vandet, efter at være blevet opvarmet) og dets temperaturfald.

Noget siger mig, at jeg skal bruge formlen for tilført energi, E = m * c * deltaT (simpelthen fordi, det er en af de få formler, vi har lært om i forbindelse med energi) - er der nogen, der kan hjælpe mig?


Svar #1
27. januar 2012 af msr95 (Slettet)

*temperaturfald, efter kobberstykket kom i vandet altså


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2012 af peter lind

Det du skal bruge er at energi er bevaret. Den energi  som kalorimeterskål med vand har modtaget er det samme som den energi kobberstykket har afgivet. Det er korrekt at du skal bruge den nævnte formel.


Svar #3
27. januar 2012 af msr95 (Slettet)

Mange tak fordi du svarer!

Men skal jeg så isolere deltaT, når jeg nu skal finde ud af, hvad kobberstykkets starttemperatur og temperaturtab er? Jeg har kun regnet ud, hvor meget energi vandet har fået tilført i Joule. Jeg forstår slet ikke hvilke tal jeg skal sætte ind i formlen ..


Svar #4
27. januar 2012 af msr95 (Slettet)

Kan det passe at jeg skal lave formlen sådan her:

deltaT = E : (m * c)

E = den energi, der er blevet tilført til vandet

m = kobberstykkets masse

c = kobbers specifikke varmekapacitet

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2012 af peter lind

det er korrekt


Svar #6
27. januar 2012 af msr95 (Slettet)

Super, mange tak!


Svar #7
27. januar 2012 af msr95 (Slettet)

Nu har jeg et resultat der siger 655,87 grader i temperaturfald. Hvordan kan man så regne begyndelsestemperaturen ud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2012 af peter lind

sluttemperatur - 655,87º


Skriv et svar til: Fysik - at udregne temperatur?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.