Matematik

4. Grads ligning

01. februar 2012 af patrickbc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle.

Jeg har lavet denne 4. grads ligning udregner i Excel. Men jeg har et problem. Svaret er fra ca. 0,02 - 0,3 forkert i nogle tilfælde. Hvor går det galt.

PS. I er velkommene til at bruge mit Excel ark til at løse ligninger, men det er forbudt at ligge det ud på andre sider, eller sælge det.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skal man gå ud fra, at det forsøger at finde rødderne i

Ax4 + Bx3 + Cx2 + Dx + E = 0    ?


Svar #2
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

Korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2012 af NejTilSvampe

Du har ikke angivet nogen forklaringer i løbet af din programmering. Det kan jo tage timevis at finde fejlen hvis der er en.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv et simpelt tilfælde

A = 1 , B = 0 , C = -5 , D = 0, E = 6

Den ligning kan faktoriseres

(x2 -2)(x2 -3) = 0 , dvs x = ±√2 ∨ x = ±√3

men dit Excel ark får noget helt andet


Svar #5
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

Jeg har taget udgang i denne formel:

http://www.1728.org/quartic2.htm

Example 1 regner min korrekt.

Men Example 2 regner min 0,1 forkert.

Og ifølge den ligger min fejl efter "3. grads udregningen" men jeg har prøvet flere 3. grads ligning udregnere og de siger at min er rigtig, men at det samlede 4 grads ligning resultat er forkert.

 


Svar #6
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

#4 Det er forkert.

Det rigtige svar burde være: 1,48758311033 ∨ -1,68200392658

Hvor min regner det: 1,51152203 ∨ -1,70279884


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dit Excel ark har kun plads til, at to af rødderne kan være komplekse (med en fra 0 forskellig imaginærdel); men det er ikke tilstrækkeligt generelt.

Polynomiet (x2 +2)(x2 +3) = x4 +5x2 +6 har således fire forskellige ikke-reelle rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg ved ikke, hvor du får det fra. Den korrekte løsning er i #4.

±√2 ≈ ±1,414213562 (9 dec)

±√3 ≈ ±1,732050808 (9 dec)


Svar #9
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

Det er fordi jeg kun er interreseret i de reelle rødder derfor er den mulighed med 4 komplekse rødder ligegyldig set med mine øjne.


Svar #10
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

#8

Undskyld. Jeg så ikke at du havde skrevet en anden ligning. Jeg regnede med at du mente.

A= -20

B= 5

C= 17

D= -29

E= 87


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Men det virker jo slet ikke.

Prøv et helt simpelt tilfælde

A = 1 ,   B = C = D = E = 0

Det kokser helt ud.


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg tror, det er helt klart, hvad jeg mente i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Med

A = -20, B = 5, C = 17, D = -29, E = 87 ,

får dit regneark løsningerne

x1 = 1,51152203
x2 = 0,220638405 + i·1,288220344
x3 = 0,220638405 - i·1,288220344
x4 = -1,70279884

mens jeg får

x1 = 0,815087897
x2 = -0,683012702   +i·0,948429783
x3 = -0,683012702   -i·0,948429783
x4 = -0,449062494

 


Svar #14
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

Og http://www.wolframalpha.com/ får 1,48758311033 ∨ -1,68200392658


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvilken ligning mener du, har de to rødder? Du bør præcisere, hvad du svarer på, så forvirringen ikke er for stor.

Du giver et generelt link. Hvordan har du beregnet de rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #13

Her får jeg

x1 = 1,487583110
x2 = 0,222210408   +i·1,299672199
x3 = 0,222210408   -i·1,299672199
x4 = -1,682003927

så det er i overensstemmelse med Wolframs reelle rødder nu.


Svar #17
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

Problemet er fundet!!!!

Fejlen lå i celle H14 hvor jeg havde glemt et sæt Parenteser!!!

Her er den endelige v. 1.0.


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jeg formoder, at du mener, at H14 skal være

=(-C11)^2/64

eller

=C11^2/64

Det løser dog ikke problemet med de simple ligninger som #4.


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. februar 2012 af NejTilSvampe

#17 - du bør virkelig skrive en forklaring under hver celle hvorfor den ser sådan ud, SPECIELT når du spørger andre om hjælp, men også for din egen skyld. Der er ingen måde hvorpå nogen af os kunne have hjulpet dig med at finde den fejl der..


Svar #20
01. februar 2012 af patrickbc (Slettet)

=-(C11^2/64)


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.