Matematik

Trist opgave.

02. februar 2012 af Fretz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg kunne godt tænke mig lidt hjælp til denne opgave.

Jeg har benyttet mig af desolve på min grafregner, hvor jeg fået n = ( 5*(1,13315)t / ( (1,13315)t+249).

Men er det så facit i opgave a ?, eller hvad gør jeg?

/Lund

Vedhæftet fil: x.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2012 af fosfor (Slettet)

Det svaret på a. Men du har en parentes for meget, og det ser bedst ud, hvis du dropper de lange decimaltal og i stedet skriver n(t) = (5 et/8) / (249 + et/8)


Svar #2
02. februar 2012 af Fretz (Slettet)

#1 Okay, har bare skrevet hvad lommeregneren skrev. - og tak.

Kan De hjælpe mig med opgave b) i opgaven ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2012 af fosfor (Slettet)

Væskten er størst når kurvens hælding er størst. Størrelsen af kurvens hældning bestemmes med n'(t). Du skal derfor finde ud af ved hvilket t, at n'(t) er størst.


Svar #4
02. februar 2012 af Fretz (Slettet)

N'(t)=0,125-0,05x

Er det korrekt differentieret ?

Og skal jeg så bare finde toppunket på grafen eller hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2012 af fosfor (Slettet)

Differentialligningen hedder N'(t) = 0.025 N(t) (5 - N(t))

Hvis du indsætter resultatet fra a på N(t), for du N'(t). Det giver noget andet end i #4


Svar #6
02. februar 2012 af Fretz (Slettet)

så får jeg N'(t) = (155,63 * (1,13)t) / ((1,13)t + 249)

(nu har jeg valgt at bruge den ligning jeg selv fandt, da den allerede var tastet ind på lommeregneren.

Men kan N'(t) passe eller får du den til noget helt andet ?


Svar #7
02. februar 2012 af Fretz (Slettet)

Andre som evt. kan hjælpe mig videre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2012 af PeterValberg

Det er en logistisk vækst, der her er tale om...

differentialligningen følger modellen:     y' = a·y·(M - y)
hvor M er den såkaldte "bæreevne", altså den største værdi y kan antage, - 
eller rettere nærmer sig asymptotisk :-)

Den ikke-trivielle løsning hertil, kan bestemmes således:

y = M/(1 + c·e-aMt)       hvor c er en konstant.

Altså:

N(t) = 5/(1 + c·e-0,125·t )

værdien for c findes ved indsættelse af oplysningen:   N(0) = 0,02

 

Væksthastigheden er (ved denne væksttype) størst, når man når ½M
I dit aktuelle tilfælde er M = 5, så du finder den ønskede værdi for t således:

5/2 = 5/(1 + c·e-0,125·t )        (selvfølgelig med den værdi for c indsat, du fandt før)

løs mht til t.

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Trist opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.