Fysik

Varmekapacitet og effekt

05. februar 2012 af iman94 (Slettet)

Hej

Jeg har fået følgende opgave, og kan ikke regne den ud:

 

Mørke legemer bliver hurtigt varme, når de anbringes i sollys. På en spejderlejr males an radiator af jern sort og placeres ude i solen. Radiatorens masse er 35 kg. Radiatoren fyldes med 25 kg vand fra den kolde hane (12?).

1) Beregn varmekapaciteten for den vandfyldte radiator.

Radiatoren optager solenergi, således at radiatorens indre energi øges med en effekt på 575 W.

2) Hvor lang tid tager det, før man kan tappe vand med en temperatur på 40? fra radiatoren?

Jeg ved ikke om, der skal bruges den specifikke varmekapacitet for vand i udregningerne, men den er altså (i følge min fysik bog) 4180 J/kg*?

 

Hvis nogen kunne forklare mig, hvordan man skal løse denne opgave, ville det være en stor hjælp. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2012 af mathon

1)
                       cjern = 0,45 kJ/(kg·K)

   jernets vamekapacitet   
                                        Cjern = m·cjern = (35 kg) · (0,45 kJ/(kg·K) = 15,75 kJ/K  

                       cvand = 4,18 kJ/(kg·K)

   vandets vamekapacitet   
                                        Cvand = m·cvand = (25 kg) · (4,18 kJ/(kg·K) = 104,50 kJ/K 

   radiatorens vamekapacitet  = 

                                         Cradiator = Cjern + Cvand = (15,75 kJ/K) + (104,50 kJ/K) = 120,25 kJ/K     


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2012 af mathon

2)

   energiforøgelse af radiator ved opvarmning fra 12 - 40ºC

                                         ΔE = Cradiator · ΔT

                                         ΔE = (120,25 kJ/K) · ((40 - 12) K) = 3367 kJ

   energi = effekt gange tid

                                         P · t = ΔE

                                         (0,575 kW) · t = 3367 kWs

                                         t = (3367 kWs) / ((0,575 kW)

                                         t = 5855,65 s = 1 time 37 min 35,7 sek 1 time 38 min

..........
  
ΔT = 28 K = 28 C
   1 J = 1 Ws
 

 

 


Svar #3
05. februar 2012 af iman94 (Slettet)

Mange tak for hjælpen! Nu forstår jeg, hvordan det skulle regnes ud. 


Skriv et svar til: Varmekapacitet og effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.