Matematik

bestem hastigheden af jordenskredsløb

05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

kun jordens radius er givet. 

J_rad = 1.5E8 km

hvordan griber jeg opgaven an? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2012 af peter lind

Hvad mener du med jordens kredsløb?


Svar #2
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

kan vi ikke beregne det ved beregne jordens omkreds? 

jorden er 24 t om at dreje om sig selv. så kan hastigheden beregnes fordi vi har ændringen i tiden og ændringen i positionen. 

eller er det forkert antaget?


Svar #3
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

her er spørgsmålet fra bogen.

Taking Earth’s orbit to be a circle of radius 1.53*108 km, deter- mine Earth’s orbital speed in (a) meters per second and (b) miles per second.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Hvis du kender Jordens radius, så må du da kende dens omkreds. O = 2rπ

og Jorden drejer ca 24 timer , ja

så må være hastighed = (O km)/(24 timer) ≈ 4.006E7 km/t


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2012 af SuneChr

Jordens diameter ved Ækvator  =  ca. 12 756 km

En breddekreds φo har en diameter  = 12 756·cos φo

Rotationshastigheden, vr , ved φo er da   v =  π·12 756·cos φo / 24    km/t 

# 3 er Jordens hastighed i banen omkring Solen. Det er en anden opgave.


Svar #6
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg forstår godt svaret i #4, sådan har jeg også selv lavet det. 

men i #5, hvad skal indsættes i stedet for φ? 

-------

#5 så har jeg misforsået opgaven, så skal jeg nok beregne jordens kredsløb omkring solen og ikke om sig selv. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#3

der står "orbit" .. måske skal du bruge det der med gravitationskonstanten for at finde ud af afstanden mellem Solen og Jorden (deres masse kræves), derover kan du finde ud af, hvor meget Jordens drejning om Solen er. Samtidig finder du dens hastighed. Du ved, der tager ca 365 dage for Jorden til at dreje rundt om Solen.

jeg aner slet ikke noget med 'astronomiske' formler.

hvis jeg tager fejl, så glem det :p


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2012 af SuneChr

# 6  F.eks:  København ligger på  ca   55½o n.b.

Indsæt dette i formlen, og København roterer med denne hastighed.

 


Svar #9
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

det er ikke meningen jeg skal bruge astronomiske formeler her. 

det er startet af andet semester i faget GMT og vi er kun blevet præsenteret for formeler for beregningen af hastighed, acceleration og position. 

jeg tror at jeg skal beregne hastigheden af jordenskredsløb om sig selv som vi har antaget. så giver det mening at jordens radius er givet. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at beregne den gennemsnitlige hastighed af Jorden i sin bane omkring Solen, Antag at banebevægelsen foregår i en jævn virkelbevægelse. Man kender Jordbanens radius Jrad = 1,5·108km, og omløbstiden er T = 1år.

v = 2π·Jrad / T


Svar #11
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

kan det passe hastigheden beregnes til 

v = 31238.3 m/s 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg får v = 29,9 km/s. Dit resultat er tæt på.


Svar #13
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg har brugt 1.53*108 km radius og 3.14 som værdi for pi. 

for at få T i sek 

T = 365 * 24 * 60 * 60 = ... 

er det rigtigt forstået at 1 mile = 1609 meter?

så får jeg resultatet til 19 mi/s, kan det passe? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#13

1 mile = 1 609.344

19.411 miles per second .. Så tæt på ja.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du havde oprindelig skrevet Jrad = 1,5·108km . En bedre værdi er 1,496·108km . Omløbstiden er

T = 1 år = 365,25·24·3600s , så

v = 29,79km/s = 18,51 mile/s


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. februar 2012 af SuneChr

# 13  Hvorfor sætte  π = 3,14  når de fleste kalkulatorer arbejder med en mere nøjagtig værdi?

Inden denne elektronik kom på banen, var det almindeligt, enten at sætte π = 22/7 eller, som her  3,14. Det gjorde man for ikke at gøre papir og blyant regnearbejdet for besværligt.

I opgaven her betyder det kun en forskel på  15 m/sek . Det kan Universet sikkert leve med. Desuden er der flere usikkerhedsfaktorer.


Svar #17
05. februar 2012 af kla08 (Slettet)

fordi resultatet her ikke er så vigtigt, fremgangsmåden er det vigtigste. i programmet Maple, hvis jeg skriver pi, kommer resultatet ud som et tal gange med pi, i stedet for et tal kun. 

og det selvom jeg beder den om approx svar. 

derfor bruger jeg pi = 3.14. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det må da være muligt at få Maple til at beregne talværdien af et udtryk. Det andet er jo ren galimathias. Ellers brug en simpel lommeregner eller Excel.


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. februar 2012 af nielsenHTX

#17 skriv evalf(dit resultat) </o:p>

skal du bruge et bestemt antal decimaler skrives

evalf[antal decimaler](dit resultat)</o:p>


Skriv et svar til: bestem hastigheden af jordenskredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.