Matematik

Geometri - please hjælp

05. februar 2012 af leanumse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa derude!!!

Jeg har en aflvering for til imorgen, og jeg er lidt på bag bund med en enkelt opgave. Så det ville være super nice, hvis I lige kunne hjælpe :-)

Opgaven lyder sådan: 
På firguren er der tegnet en terning, hvor der er tegnet en diagonal.
I skal bestemme sidernes længde a, når længden er diagonalen = 1.
Jeg ved at svaret skal give = √1/3

Men jeg ved ikke hvordan man regner den ud.

 

Håber I vil hjælpe :)

Og hav en god aften!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Pythagoras to gange til at finde sammenhængen mellem siden s i en terning og diagonalen i terningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Terningen er en kvadratisk form, så hvor lang er en af de sider?


Svar #3
05. februar 2012 af leanumse (Slettet)

#2


Terningen er en kvadratisk form, så hvor lang er en af de sider?

 

altså svaret skal give √1/3, men jeg ved ikke hvordan jeg kommer dertil, og kender jo ikke sidernes længde kun diagonalen :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

s2 + s2 = √(1/3) 2 ⇔ 2s2 = 1/3     isoler s.

Stemmer overens med #1


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad får du ud af det? Du benytter opgavens resultat til at vise, at opgavens resultat er korrekt?

 

#3

Man beregner først diagonalen d i et af kvadraterne, der udgør terningens sider:

d2 = s2 + s2

Denne side-diagonal er selv katete i en retvinklet trekant, hvis anden katete er en af terningens sider, og hvis hypotenuse er den egentlige diagonal D i terningen, så

d2 + s2 = D2, hvoraf

s2 + s2 + s2 = D2 , eller

3s2 = D2, og dermed

s = D / √3


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Fik det til, s = √(6) / 6. Btw, jeg vidste ikke, at diagonalens længde SKAL have den samme længde som kateterne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det skal den da heller ikke. Det drejer sig om at udlede sammenhængen mellem siden s i en terning og den indre diagonal D i terningen. Det gøres ved at se på to forskellige retvinklede trekanter, som beskrevet i #5.

Med D = 1 fås så s = 1 / √3 .


Skriv et svar til: Geometri - please hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.