Fysik

Hjælp, fysik!

05. februar 2012 af Manjajensen (Slettet)

Hej ::) Har brug for lidt hjælp til at løse denne opgave!

På billedet ser man to cylinderiske vandtanke på et kraftvarmeværk. Tankerne har en højde på ca. 20 m og en grundfladeradius på ca. 12 m. 

a) udregn, hvor stort et volumen vand de to tanke tilsammen kan rumme. 

b) beregn, hvor meget varmeenergi, der lagres i tankene, når temperaturen hæves fra 20 til 90 grader. 

c) hvad er denne energi værd, når 1 kWh varmeenergi koster 0.75 kr. 

Et bestemt døgn bruges der 15 kWh til at opvarme et gennemsnitligt parcelhus. 

d) hvor mange parcelhuse kan man holde varme i et døgn med energien fra tankerne? 

 

Er der ikke nogen der kan hjælpe mig igang. Har virkelig svært ved det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Du må have hørt om formlen for rumfanget af en cylinder: V = A·h = πr2·h

b) Gang tankenes rumfang med vands massefylde, vands specifikke varmekapacitet og temperaturstigningen.

c) Gang energien med prisen pr energienhed.

d) Divider den samlede energimængde med den krævede energi pr hus.


Svar #2
05. februar 2012 af Manjajensen (Slettet)

Så jeg skal sige: 

a) 3,14 * 12* 20 = 9043,2 

b) E varme = m* c* ΔT .. Hvad er vands massefylde?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

a) Nej. Du kender jo grundfladearealet A allerede.

b) Du bør have lært i de små klasser, at vands massefylde er 1g/cm3 = 103kg/m3 .


Svar #4
05. februar 2012 af Manjajensen (Slettet)

Jeg forstår det ikke.

Jeg får a) 1808,6 m3

kan ikke finde ud af b


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Sorry, dit resultat i #2 er korrekt. Enheden er i m3 , og det er rumfanget af 1 cylinder.

Beregn så det samlede rumfang og dernæst den samlede varmeenergi i de to tanke.


Svar #6
05. februar 2012 af Manjajensen (Slettet)

Den samlede rumfang er: 

18086,4 m3

og jeg skal nu finde varmenenergien i de to tanke, så sjeg skal bruge den formel: 

m*c* ΔT

 

c= 4180 J/kg*C

ΔT = 70 grader

 

problemert er bare jeg skal finde frem til, hvad m er, jeg ved det bare ikke. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vandets masse mvand er jo vandets rumfang Vvand ganget med vands massefylde ρvand,

          mvand = Vvand · ρvand .


Skriv et svar til: Hjælp, fysik!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.