Matematik

En cirkel givet ved ligningen

09. februar 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

En Cirkel givet ved ligningen
x^2+2x+y^2-6y=15

og en linje er givet ved ligningen
x-2y+2=0

A) Bestem koordinatsættet til hvert af cirklens skæringspunkter med linjen.

 

et uddybende svar tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

Du sætter liningerne lig med hinanden og løser for x og derefter tager du en af liningerne og sætter den fundende x-værdi ind på x's plads også løser du for y-værdien.

 

:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2012 af mathon

 cirkel                  

                            x2 + 2x + y2 - 6y = 15

                            (x+1)2 + (y-3)2 = 25

 

  linje  

                           x - 2y  + 2 = 0             

                           y = (1/2)x+1


 skæring kræver
                            (x+1)2 + ((1/2)x+1-3)2 = 25

  dvs
                            5x2 - 20 = 60
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

Eller nej det kan du ikke da produktet ikke er den samme, altså for den ene 

er den 16

og den anden 0

Jeg skal lige se på det:)


Svar #4
09. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Hvordan kommer jeg videre Mathon? 

Nu ved vi hvad skæring kræver?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. februar 2012 af mathon

                            5x2 - 20 = 60

                            x2 - 4 = 12

                            x2 = 16

                            x = ±4

  som for at opfylde kravet

                           y = (1/2)x+1
  for
              x = -4  giver    
                                    y
= (1/2)·(-4)+1 = -1   

              x = 4  giver    
                                    y
= (1/2)·(4)+1 = 3  

hvoraf
            skæringspunkterne
                                                    S1 = (-4,-1)       S2 = (4,3)

                
                                               
                                  

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#4

5x2 - 20 = 60

det er en andengradsligning, du nu skal løse med hensyn til x.


Svar #7
09. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

MANge tak!


Så står der skæringspunktet med den mindste førstekoordinat kaldes Q.

b) bestem en ligning for tangenten til cirklen i Q. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2012 af aatgsue (Slettet)

#6

Ja men når man skal finde skæringspunter.. så gælder der jo at de har de samme koordinater. så hvordan kan du bare løse den andengradsligning hvad med den anden ligning? ^^


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#8

5x2 - 20 = 60 ⇔ 5x2 - 80 = 0 , hvor b = 0.

x = (-b±√(D))/(2a) = (0±√(02 - 4·5·-80))/(2·5) = ±√(1600)/10 = ±√(42·102)/10 = ±4

... eller lidt simplere;  5x2 - 20 = 60 ⇔ x = ±√(80/5) = ±4 , ligesom #5

Dermed ...  y(x) = (1/2)x+1     ,    y(4) = 3   og   y(-4) = -1.

Skærer i to punkter, dvs sekant. ^^


Skriv et svar til: En cirkel givet ved ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.