Matematik

Find a - eksponentiel udvikling

11. februar 2012 af sashii - Niveau: C-niveau
Jeg har kigget på følgende links: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1000426 og https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=489851

Men jeg forstår ikke hvorfor man skal bruge formlen: a = 2(1/T2) for at finde a? 

Brugbart svar (2)

Svar #1
11. februar 2012 af mathon

 hvis du kun får oplyst fordobblingstiden og ét punktkoordinatsæt (xo,yo)
 er du nødt til at benytte
                                            y = b·2t/T2   = b·(21/T2)t = b·at

 men
        har du to punktkoordinatsæt P1(x1,y1) og P2(x2,y2) oplyst
 kan du opstille forholdet

                                           y2/y1 = aΔx                                      Δx = x2-x1
 hvoraf a kan beregnes              


Svar #2
11. februar 2012 af sashii

Hvad er det så helt præcist formlen hedder?

Brugbart svar (1)

Svar #3
11. februar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

For at udlede a en i eksponentiel sammenhæng, kan du anvende

 

       a = (y2/y1)1/(x2-x1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. februar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

hvis mit svar i #3, ser for uoverskueligt ud, kan du se vedhæftede


Svar #5
12. februar 2012 af sashii

#3, det er jeg godt klar over. Men jeg skal bruge denne formel: a = 2(1/T2), og jeg forstår bare ikke hvorfor

Brugbart svar (1)

Svar #6
12. februar 2012 af AskTheAfghan

#5

Det har mathon #1 forklaret dig. Jeg forstår godt hvad du mener. Det er blot en formel for fordoblingskonstanten, hvor a isoleres. Du ved, at f(x) = b·ax

2·f(x) = f(x + T2)   ⇔   2·b·ax = b·a(x + T2)  = b·ax·aT2   ⇔   2 = aT2   ⇔   a = 2(1/T2)

Eller, du ved at (formlen for fordoblingskonstanten er) T2 = ln(2)/ln(a)

T2 = ln(2)/ln(a)   ⇔   T2·ln(a) = ln(2)   ⇔   eT2·ln(a) = eln(2)   ⇔   aT2 = 2   ⇔   a = 2(1/T2)


Svar #7
12. februar 2012 af sashii

#6, hvad står e'et for i formlen for fordoblingskonstanten? Den har jeg aldrig hørt eller lært om?

Brugbart svar (1)

Svar #8
12. februar 2012 af mathon

  

                        e er grundtalet for den naturlige logaritmefunktion ln(x)


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. februar 2012 af mathon

eller skrevet

                                            f(t) = y = b·ek·t                         
    k = ln(2)/T2

                                            f(t) = b·e(ln(2)/T2)·t 

                                            f(t) = b·(eln(2))t/T2

                                            f(t) = b·2t/T2


                  


Skriv et svar til: Find a - eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.