Matematik

Hej matematik på samsø festival

17. februar 2012 af 787 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Rodskilde Festival har det mål at nedbringe affaldsmængde på de 890 ton,der skal samles efter festivalen.

 

Målet er at nedbringe mængden med 5% om året .

på svararket er påbegyndt en tabel, der skal vise det ønskede fald i affaldsmængden.

 

Årstal                          Antalår                                  affaldsmængde i ton 

2009                                 0                                            890

2010                                  1                                             846

2011                                   2                                                

2012                                    3

2013                                       4

2014                                          5

 

hvordan kan jeg regne affaldsmængde ???

Er der nogen der have facit til den her afflavering så kan jeg regne og kigge på mine fejl .

tak ;)


Brugbart svar (3)

Svar #1
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

0#

År 2009 var der 890 tons affald

Nedbringe affald med 5%

I år 2010 er der 890tons*0,95=845,5 tons affald ( afrundet 846 tons affald)


Svar #2
17. februar 2012 af 787 (Slettet)

hvor kommer 0,95 fra ????? !


Brugbart svar (3)

Svar #3
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

100%-5%=95%

95% i decimaltal er 0,95


Svar #4
17. februar 2012 af 787 (Slettet)

i år 2010 er der 846 tons * 0,95 = 803,7 ER DET RIGTIGT ???? 


Brugbart svar (4)

Svar #5
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

2009:   890

2010:   846

... falder 5% hvert år.

2011:   846 - (846·0.05) ≈ 804

Eller f(x) = b·ax

    f(0) = b·a0 = 890 ⇔ b = 890

    f(1) = b·a1 = 846 ⇔ 890·a1 = 846 ⇔ a = 846/890 ≈ 0.95

Nu er funktionen ... f(x) = 890·0.95x

2014:   f(2014 - 2009) = f(5) ≈ 689


Brugbart svar (3)

Svar #6
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

4#

I år 2011 803,7 tons. Man kan afrunde det til 804 tons


Svar #7
17. februar 2012 af 787 (Slettet)

Er det rigtigt ???

2015       654,55

2016    621,822

2017   590,73

2018   561,194

2019  533,13

2020   506,47

 

tak for hjælp :)


Brugbart svar (3)

Svar #8
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

7#

2015 får jeg til

890*0,95^6=654,23 tons

2016

890*0,95^7=621,52 tons

Hvordan har du regnet det ud?


Brugbart svar (5)

Svar #9
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Lille bitte smule forskel (afvigelse) betyder ikke rigtigt noget i dette tilfælde.

Den rigtige funktion er

f(x) = 890·(846/890)x = 890·0.950561798x

f(2015 - 2009) = f(6) = 890·(846/890)6 = 656.55656 ≈ 657

Det må ligge mellem 650 til 660. Fordi, det afhænger af, hvordan resultaterne skal afrundes.

Så, dine resultater i #7 ser fine ud efter min mening.


Svar #10
17. februar 2012 af 787 (Slettet)

jeg har bare ganget det med 0,95 som du har gjordt :)  men er de andre korrekt ??? 


Brugbart svar (3)

Svar #11
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

9# Det går vel an på hvor mange decimal, man tager med


Brugbart svar (3)

Svar #12
17. februar 2012 af 123434 (Slettet)

10# Jeg tror, at du har forstået. Det ser fint ud

 


Svar #13
17. februar 2012 af 787 (Slettet)

mange tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #14
18. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#12  Thx for your patience.

#13  Enjoy your life.


Brugbart svar (2)

Svar #15
18. februar 2012 af aidasharzad (Slettet)

Jeg har også fundet denne her opgave, men har dog lavet lige præcis denne her.
Den næste opgave går dog ud på, at opstille en funktion... Jeg har kigget lidt på nogen af de funktioner i har skrevet, men jeg forstår det ikke helt. Kan i forklare funktionerne lidt nærmere? :))


Brugbart svar (2)

Svar #16
18. februar 2012 af aidasharzad (Slettet)

*fået


Brugbart svar (2)

Svar #17
18. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Det er en eksponentiel funktion. f(x) = b·ax. Det ville være lettere for dig, hvis du havde læst om det. b-værdien er det, der "skærer" igennem y-aksen, da f(0) = b. Også er det det tidspunkt, hvor tiden starter.

Man har fået oplyst, at

f(0) = b·a0 = 890   og   f(1) = b·a1 = 846.

Nu kan man se, at der er to ligninger med to ubekendte, hvor

b·a0 = 890

b·a1 = 846.

To be continued ...


Skriv et svar til: Hej matematik på samsø festival

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.