Matematik

Matematik - monotoni forhold

19. februar 2012 af Mettexd (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er givet ved
1/4x^4-2x^3+4x^2+ 3

a) Løs ligningen f'(x)=0

b) Bestem monotoni forholdene for f

En der kan hjælpe mig? Har desværre ikke haft så meget om monotoni forhold, så jeg ved ikke lige hvordan jeg kan sætte min ind i det :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Differentier funktionen f(x) og løs så ligningen f'(x) = 0 ved brug af nulreglen.

b) Foretag en fortegnsundersøgelse for f'(x) og oversæt det til monotoniforholdene for f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2012 af solsorten1 (Slettet)

Du kan starte med at differentiere funktionen, derefter skal du sætte f'(x) = 0, for at finde nulpunkterne, så du ved i hvilket interval grafen er voksende og aftagende.


Svar #3
19. februar 2012 af Mettexd (Slettet)

Jeg har lidt problemer med at differentere den.

Er nået så langt: f'(x)= 4*(1/4)*x^3+4*x^2

Hvad er det jeg har gjort galt?:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal differentiere hvert led for sig ved hjælp af formlen

(a·xn)' = a·n·xn-1 , så

((1/4)x4)' = (1/4)·4·x3 = x3 ,

(-2x3)' = -2·3·x2 = -6x2 ,

(4x2)' = 4·2·x = 8x ,

(3)' = 0 .

Sæt du delene sammen til f'(x) .


Svar #5
19. februar 2012 af Mettexd (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.

Er det f'(x) = -6x^2+8x=0 ?


Svar #6
19. februar 2012 af Mettexd (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du kommer fra ((1/4)x^4)' til (-2x^3)' og så til (4x^2) og så til sidst til (3)'
Kan du ikke forklare mig det?:)


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg kommer ikke fra et led til det næste. Din funktion består af 4 led:

f(x) = (1/4)x4 -2x3 +4x2 +3

Som bekendt differentierer man en sum af to funktioner ved at differentiere hver addend og lægge differentialkvotienterne sammen til sidst. Jeg har differentieret hvert led i f(x) for sig, og du skal så finde ud af at lægge de fire differentierede led sammen med f'(x) som resultatet.

f'(x) = [ (1/4)x4 ]' + [ -2x3 ]'+ [ 4x2 ]' + [ 3 ]'

       = x3            -        6x2      + 8x    + 0


Svar #8
19. februar 2012 af Mettexd (Slettet)

Nåå, på den måde :)

kan det passe at det bliver: f'(x)=x^3-6x^2+8x=0
f'(x)=-6x+8 =0 <-> -6x=8 <-> x=4 <-> x=2 <-> x=0 ?
 


Svar #9
19. februar 2012 af Mettexd (Slettet)

en der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2012 af nielsenHTX

#8 din notation er helt hen i vejret..   x=4 hvis og kun hvis x=2 nej vel?

x^3-6x^2+8x= 0 ⇔

x(x2-6x+8)=0   ⇔ (nulreglen)

x=0  eller x2-6x+8=0 

x2-6x+8=0 for x=4 eller x= 2 (som du også er kommet frem til, det skrives så)

 

x^3-6x^2+8x= 0

for x=0 eller x=4 eller x=2


Brugbart svar (3)

Svar #11
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Af #7 bdr du være i stand til at aflæse, at

      f'(x) = x3 - 6x2 + 8x

Det drejer sig dernæst om at løse ligningen

      f'(x) = 0 ,

hvilket så er blevet gjort for dig i #10 .


Skriv et svar til: Matematik - monotoni forhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.