Matematik

Gange over korset

19. februar 2012 af momix (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lad os sige at man skal løse denne ligning:

 

x-1           2

---- =    ----   

3             5

 

det jeg gøre:

 

x-1           2

---- =    ----    = >    -5x = 6

3             5

 

 

  6

 __  =  -1.2   så x = -1.2

(-5 )

 

 

passer det? hvis det forket hvordan?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. februar 2012 af PeterValberg

du laver en mindre "fodfejl"

(x-1)/3 = 2/5
5·(x-1) = 3·5
5x - 5 = 15
5x = 20
x = 4 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. februar 2012 af nielsenHTX

#1 gik vist en smule for hurtigt...

(x-1)/3 = 2/5   ⇔

5·(x-1) = 2·3   osv

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. februar 2012 af PeterValberg

ja, det må siges XD

(x-1)/3 = 2/5
5·(x-1) = 3·2
5x - 5 = 6
5x = 11
x = 11/5

sorry :-)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
19. februar 2012 af momix (Slettet)

Super tak! :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Eller bare

(x - 1) / 3 = 2 / 5 ⇒

x - 1 = 2·3 / 5

x = 1 + 6 / 5 = ( 5 + 6) / 5 = 11/5

I øvrigt kaldes fremgangsmåden ovenfor (#1, #2) at gange over kors (ikke at gange over korset).


Skriv et svar til: Gange over korset

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.