Fysik

Det Skrå Kast

20. februar 2012 af masterofcopenhagen (Slettet) - Niveau: B-niveau

En gammeldags kanonkugle affyres nær jordoverfladen med en vinkel i forhold til vandret på 38 grader. Kuglens begyndelseshastighed er 50 m/s. Affyringen foregår på en plan jordoverflade.


Hvor langt væk fra kanonen rammer kuglen jordoverfladen, idet der ses bort fra luftmodstanden?

Gerne hele udregningen. 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt ligningerne for det skrå kast. Her kender man begyndelseshastigheden som en vektor.

Benyt: konstant hatighed i vandret retning; konstant acceleration i lodret retning.


Svar #2
20. februar 2012 af masterofcopenhagen (Slettet)

Kære Andersen11 

Tak for dit svar! 

Dog sidder jeg stadig og grubler over ligningerne for det skrå kast. 

Kan du muligvis illustere et eksempel? 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

I vandret retning følger kuglen en jævn bevægelse med hastigheden v0·cos(38º) , hvor v0 er begyndelsesfarten på 50 m/s , dvs.

x(t) = v0·cos(38º)·t .

I lodret retning følger kuglen en bevægelse med konstant acceleration -g , dvs

y(t) = -(1/2)g·t2 + v0·sin(38º)·t .

Kuglens starter i højden y(0) = 0 og den rammer jorden igen til et tidspunkt t0, bestemt y(t0) = 0, dvs den fra 0 forskellige løsning til ligningen

-(1/2)g·t02 + v0·sin(38º)·t0 = 0 ,

dvs

t0 = v0·sin(38º)·2 / g .

Afstanden til kuglens nedslagssted fra kanonen findes da som

x(t0) = v02·sin(2·38º) / g


Skriv et svar til: Det Skrå Kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.