Kemi

pH beregning

21. februar 2012 af WJG (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :) Er der nogen der vil give mig hints eller hjælpe mig med at beregne denne opgave?

Der ønskes fremstillet en pufferopløsning ud fra phosphorsyren med en pH = 2,5.

Beregn, hvor meget fast natriumhydroxid, NaOH (s), der skal tilsættes 100 mL 0,020 M phosphorsyreopløsning, for at opnå en pH på 2,5.
Det antages, at der ikke sker volumenændring ved tilsætning af natriumhydroxid.

 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2012 af mathon

  af pufferligningen
  har du
                                           pH = pKs1 + log(n(H2PO4-) / n(H3PO4))

                                           n(H2PO4-) / n(H3PO4) = 10pH-pKs1

                                           n(H2PO4-) / n(H3PO4) = 102,5-2,2 ≈ 2,0

         
        n(H3PO4) = V·c = (0,100 L) · (0,020 mol/L) = 0,002 mol

                                            
  af den monoprote
  reaktion
                                           H3PO4   +   OH-   --->   H2PO4-   +   H2O
  ses at
                      stofmængdeforholdet
                                                                  H3PO4 : OH- : H2PO4- = 1 : 1 : 1
  så

                     stof                     forholdstal    
                  H2PO4-                        2
                  H3PO4                         1
        Sum                                      3

   antal mol tilsat NaOH = antal mol H2PO4- = (2/3) · n(H3PO4)) = (2/3) · (0,002 mol) = 0,001333 mol

   antal g tilsat NaOH:  m = n·M = (0,001333 mol) · (40,00 g/mol) = 0,053333 g = 53,333 mg

  

                           


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2018 af ManAnd (Slettet)

Hej jeg forstår alt bare ikke hvor de 40 g/mol kommer fra ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2018 af mathon


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.