Matematik

Polynomier af den anden rod

22. februar 2012 af Mappen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Andengradspolynomiet : f(x) = ax2+bx+c, a (må ikke være tegn) 0
Der antages at det har to rødder r1 og r2 (hvis r1=r2 er det en dobbeltrod).
Så kan det faktoriseres f(x)=a*(x-r1)*(x-r2)
____________________________________________
Vis, at rødderne opfylder r1+r2 = (-b/a) og r1*r2 = (c/d)

Gæt ved hjælp af denne regel heltallige rødder i andengradspolynomierne

a) f(x) =-2x2-4x+30.
b) g(x)=3x2+9x-210.
c) h(x)=x2+x+1.

 

1) hvordan viser man at rødder opfylder det?

2) hvordan gætter man disse tal? er det bare et skud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

- ikke c/d men c/a  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Gang det faktoriserede polynomium f(x) = a·(x - r1)(x - r2) ud og sammenlign det med formen ax2 + bx + c .

Man skal så bruge det på de givne polynomier.

a) f(x) = -2x2 -4x +30 . Man ved så , at r1 + r2 = 4/(-2) = -2 og r1·r2 = c/a = 30/(-2) = -15 . Gæt p9 to tal, hvis sum er -2, og hvis produkt er -15 , dvs 3 og -5 .

Prøv at gøre bedre brug af redigeringsfaciliteterne her i tekstboksen. Benyt knapperne X2 og X2 til at lave indeks og eksponent. Benyt knappen Ω til at indsætte diverse matematiske symboler.


Svar #3
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#1

Ja det korrekt.

___

#2

Det faktoriserede polynomium f(x) = a · (x - r1)(x - r2)

Det faktoriserede polynomium ganget ud: ax - ar1 · ax - ar2 = 2ax - ar1 - ar2'

Hvordan sammenligner man en ligning med en anden ?

 

Skal lige have lidt tid til at læse a) for at forstå det helt, samtidig med jeg lige skal finde de forskellige knapper.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Udregn det faktoriserede polynomium:

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2) = a·(x2 -(r1+r2)·x + r1·r2)

                                    = a·x2 - a·(r1+r2)·x + a·r1·r2 .

Da polynomiet også har formen

f(x) = a·x2 + b·x + c

aflæser man om koefficienterne, at

b = - a·(r1+r2) , og

c = a·r1·r2


Svar #5
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#3

Forstod ikke helt : "Gæt p9 to tal, hvis sum er -2, og hvis produkt er -15 , dvs 3 og -5 ."


#4

Okay.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når man skal gætte rødder i polynomier, hvis koefficienter er hele tal, tænker man først i hele tal. Produktet af de to rødder skal være -15, så det er nærliggende at prøve noget med 3 og 5 . De to rødder skal have modsat fortegn, og deres sum skal være -2, så derfor finder man rødderne 3 og -5 .


Svar #7
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#6 

er det altid således ?

at r1 + r2 = skal være summen af det de to rødder giver, og r1·r2 = produktet ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er vel klart, at når r1 og r2 er de to rødder, er r1+r2 summen af de to rødder, og r1·r2 er produktet af dem?

Man bruger det resultat, som du skulle vise i første del af denne opgave, nemlig at man ud fra polynomiets koefficienter kan beregne summen afde to rødder og produktet af de to rødder. Det er ikke altid, at man lige kan gætte rødderne som pæne tal; men hvis koefficienterne er nemme hele tal, er det altid en god ide at prøve efter.


Svar #9
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#8

Okay, hvordan prøver man efter ??
 

Nu har jeg prøvet med g(x) og h(x)

g(x)=3x2+9x-210.

summen : -9/3 = -3

produktet : 210/3 = 70

 

 

h(x)=x2+x+1.

summen : -1/1 = -1

produktet : 1/1 = 1

Her må rødderne være. 

 

Kan umiddelbart ikke se hvad jeg skulle gætte på :/

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, med g(x), find de to tal, hvis sum er -3 og hvis produkt er -70 . Her er 70 = 7·10 , så 7 og -10 er rødderne.

Med h(x) er summen lig med -1 og produktet er lig med 1. Dette polynomium har slet ingen reelle rødder, da diskriminanten d er < 0.


Svar #11
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

Okay for at finde produktet, har du to tal ganget med hinanden.

Hvor disse to tal trukket fra hinanden giver din sum 

(skal jeg prøve at huske)

 

ang. h(x) bare iorden tak.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man finder et udtryk for røddernes produkt og for summen af rødderne.

Summen af rødderne er -3, og produktet af rødderne er -70 . Da 70 = 7·10, er det oplagt at kigge på noget med 7 og 10.


Skriv et svar til: Polynomier af den anden rod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.