Fysik

Find en kombination af 10 k modstande som giver 7.5 k .

24. februar 2012 af alcent (Slettet) - Niveau: A-niveau

Defekte husholdningsmaskiner igen: Lørdag aften, fyret af centralvarmeanl
ægget er gået i stykker. En modstand i et sensorkredsløb er afbrudt. Den
skulle være på 7.5 kohm  men dit ohmmeter viser mere end 10 M ohm
. Du har kun pænt mange 10 k ohm modstande liggende og det er som sagt lørdag aften, så du kan ikke umiddelbart købe en passende.
Find en kombination af 10 k ohm modstande som giver 7.5 k ohm

 

 

Har i nogle forslag til den opgave???
.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2012 af Salihu (Slettet)

Mit forslag:

R = ((1/(3*10kOhm))+(1/10kOhm))-1 = 7,5 kOhm

dvs. to resistorer, R1 og R1 kobles parallelt, hvor R1= 3*10kOhm mostande og R2= 1*10kOhm modstand


Svar #2
24. februar 2012 af alcent (Slettet)

 

Tak for din forslag men jeg har et ekstra spørgsmål hvis du kan hjælpe mig med det??

 

 

Kablet består af kobberledere og en hyppig brugt tværsnit er 1.5 mm^2. Sådan
et kabel må belastes med en strøm af 10A. I en fast 230V (hus-)installation
tillader man et spændingstab af maks. 4% fra hovedtavlen (eller gravstenen)
til forbrugeren.
Hvor langt må kablet maksimalt være hvis der trækkes en strøm af 10A og
spændingstabet over kablet ikke skal overskride 4%?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2012 af Salihu (Slettet)

Der er et spændingsfald på 4% af 230V: dvs.


                                                U=230V*0,04=9,2V
Modstanden bliver

                                                R=U/I=9,2V/10A = 0,92 Ω

Sammenhængen mellem R af en leder og lederens længde og tværsnitsareal er givet ved formlen:

                                                R = p*l/a

l = længden af lederen, a = tværsnitsarealet

Resistiviteten p for kobber findes i en databog: pkobber = 1,68*10-8Ω*m (ved stuetemperatur)

a = 1,5 mm2*10-6 m2/mm2 = 1,5*10-6m2

Maksimal længde af kabel:

                                               l = R*a/p = (0,92 Ω*1,5*10-6m2)/(1,68*10-8Ω*m) = 82 m ca.


Svar #4
25. februar 2012 af alcent (Slettet)

Mange tak for hjælp.


Skriv et svar til: Find en kombination af 10 k modstande som giver 7.5 k .

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.