Matematik

find de 2 fejl

01. marts 2012 af smil1a (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen,

Jeg ved godt, at jeg næsten lige har spurgt om noget af det samme, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan man skal løse denne opgave:

En elev har lavet nedenstående regnestykke. Der er to linjer med fejl. Find dem, og forklar hvad der går galt.

2/a+3a-4=(3-a)2+17
(opløs parentesen)

2/a+3a-4=3-a+19
(læg 4 til på begge sider, og læg a til på begge sider)

2/a+3a+a=3+19+4
(saml det, vi kan)

2/a+4a=26
(gang med 2)

a+4a=26·2
(saml det, vi kan, og divider med 5 så vi finder a)
5a/5=52/5⇔ a=10,4

 

Den første fejl er, at eleven ikke har ganget 2 med hvert led i parantesen, i første linje. jeg kan ikke finde den anden fejl? nogle som kender opgaven eller lige kan se hvad der er fejl?

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

I næstsidste afsnit står der

2/a+4a=26
(gang med 2)

og det bliver til

a+4a=26·2

hvilket jo er ren volapük.


Svar #2
01. marts 2012 af smil1a (Slettet)

Okay :)

Så det du siger er, at det man skulle have gjort var at gange 2 ind i alle leddene?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Man skal gange ligningen med a, så der fremkommer en 2.-gradsligning i a.

Hvis man har

2/a +4a = 26 ,

får man så

2 + 4a2 = 26a , a ≠ 0 ,

eller

2a2 -13a +1 = 0 ,

men eftersom der er begået andre fejl på vejen dertil, har denne ligning ikke noget med den oprindelige ligning at gøre. Opgaven går så heller ikke ud på at løse ligningen, men på at finde fejlene i det fremlagte.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2012 af mette48 (Slettet)

2/a+3a-4=(3-a)2+17
(opløs parentesen)

2/a+3a-4=3-a+19  Glemmer at gange -a med 2
(læg 4 til på begge sider, og læg a til på begge sider)

2/a+3a+a=3+19+4
(saml det, vi kan)

2/a+4a=26
(gang med 2)

a+4a=26·2           Glemmer brøkstregen i første led og ganger ikke 4a med 2 enig med #1
(saml det, vi kan, og divider med 5 så vi finder a)
5a/5=52/5⇔ a=10,4


Skriv et svar til: find de 2 fejl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.