Matematik

Reducer ligning

01. marts 2012 af sannelarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ja .. Jeg ved ikke hvor jeg skal starte..

(a^3-a^2*b)/(a^2-2*a*b+b^2)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at faktorisere tæller og nævner, og forkort så en fælles faktor ud.


Svar #2
01. marts 2012 af sannelarsen (Slettet)

Ja.. Den var jeg kommet lidt frem til selv. Altså at jeg forkorter a'erne væk, ikk?
Det er de led hvori der indgår b, der er problemet. :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2012 af Andreww (Slettet)

Du kan ikke forkorte før du har faktoriseret, se #1 (i nævneren, kan du omskrive til kvadratet på en toleddet størrelse!)


Svar #4
01. marts 2012 af sannelarsen (Slettet)

Så får jeg

(a^3-a^2*b)/(a-b)^2 

Hvilket ikke hjælper mig yderligere, jeg er helt lost på det her hovedregning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nævneren er korrekt faktoriseret. I tælleren sætter man a2 uden for parentesen:

(a3 - a2·b) / (a2 -2ab +b2) = a2·(a-b) / (a-b)2 = ...


Svar #6
01. marts 2012 af sannelarsen (Slettet)

Og så forkortes (a-b) væk?

a^2/(a-b) ????


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, netop. Benyt redigeringsfacilteterne X2 for indeks og X2 for eksponent til at skrive det mere læseligt

= a2 / (a-b)

Der er i øvrigt ikke tale om en ligning som antydet i overskriften, men om et udtryk.


Skriv et svar til: Reducer ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.