Fysik

vand og is - sluttemperatur

03. marts 2012 af drives (Slettet)

Hej.

Jeg er gået i stå med min aflevering.

Opgaven lyder: I en gryde er der 500g vand med temperauten 60 C. Fra fryseren tager vi en klump is med massen 100 g og temperaturen -18 C

Efter et stykke tid er der temperaturligevægt, Beregn sluttemperaturen.

 

Jeg er med på at jeg højst sandsynligt skal bruge denne formel; Tslut = ((mv * cv * Tv)+(mis* cis * Tis)) / (mv+mis)

Men hvilken specifik varmekapacitet skal jeg bruge for isen? Den ved 0 C eller den ved -20 C?

 

Eller griber jeg det helt forkert an?

 

Jeg har også problemer med denne, er der nogen som kan give mig et hint til hvordan jeg kan komme vidre?

En ældre kvinde fra Tibet finjusterer sin solfanger, så energi fra Solen kan bringe kedlens indhold af vand i kog. Sådanne solfangere er populære, fordi de gør det muligt at spare på det sparsomt forekommende brændsel.
På en klar dag modtager hver m2 af solfangeren i gennemsnit energi med effekten
680 W. Solfangeren overfører 70 % af denne energi til kedlen, der herved
modtager energi med effekten 1,30 kW.
 a) Beregn solfangerens areal.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2012 af mathon

 

                        opvarmning af is fra -18ºC → 0ºC

                            Q1 = (0,100 kg) · (2,0 kJ/(kg·C)) · ((0 - (-18) C)) = 3,6 kJ

                        opvarmning af smeltevand fra 0ºC → fællestemperaturen F

                            Q2 = (0,100 kg) · (4,186 kJ/(kg·C)) · F = (0,4186 kJ/C) · F

                         
                        afkøling af 500 g vand fra 60ºC → F

                            Q = (0,500 kg) · (4,186 kJ/(kg·C)) · ((60 C) - F) = (125,58 kJ) - (2,093 kJ/C) · F

                

                      afkøling = opvarmning

                            Q      =   Q1 + Q1

                            (125,58 kJ) - (2,093 kJ/C) · F  = 3,6 kJ + (0,4186 kJ/C) · F

                            ((2,093 + 0,4186)kJ/C) · F = (125,58 - 3,6) kJ

                            (2,5116 kJ/C) · F = (121,98 kJ)

                            F = (121,98 kJ) / (2,5116 kJ/C)

                            F = 48,6 C

     Fællestemperaturen = sluttemperaturen = 48,6ºC


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven fra Tibet.

Kald arealet af solfangeren for A. Da gælder

A · 640 W/m2 · 70% = 1,30 kW .

Beregn nu arealet A .


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2012 af Salihu (Slettet)

 

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Isen skal også smeltes, som anført i #3. (som nu er slettet).

#3 -- du skal benytte vands specifikke varmefylde 4,186 kJ/K/kg for at beregne, hvor meget energi det varme vand kan afgive, og hvor meget energi, der benyttes til at opvarme den smeltede is til fællestemperaturen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2012 af Salihu (Slettet)

#4

jeg har indset min fejl

#0

Jeg har nu rettet mine beregninger (håber du kan bruge det til noget):

 

Den varmemængde vandet ved 60oC kan afgive er:

Qafg=0,5 kg*4180 J/(C*kg)*60oC=1,254*105 J

Den varmemængde isen modtager ved opvarmning til smeltepunktet:


Q(-18→0oC)=0,1 kg*2000 J/(kg*C)*18oC= 3600 J

Den varmemængde isen modtager ved smeltning:


Qsmelte= 0,1 kg*334000 J/kg = 3,34*104 J

 

Den varmemængde, der er tilbage efter smeltning:


Qtilbage= Qafg- (Q(-18→0oC)+Qsmelte )=1,254*105 J - (3600 J+3,34*104 J)= 8,84*104 J

Vi ender med "vand og vand", dvs. 0,6 kg vand, med en varmemængde på 8,84*104

sluttemperaturen blive derfor:


tslut = Qtilbage/(mvand*cvand ) = (8,84*104 J)/(0,6kg*4180 J/(kg*C)) = 35,3oC


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. marts 2012 af Salihu (Slettet)

#2

Det er 680 W - ikke 640 W 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2012 af mathon

korrektion for glemt smeltning:

                       opvarmning af is fra -18ºC → 0ºC

                            Q1 = (0,100 kg) · (2,0 kJ/(kg·C)) · ((0 - (-18) C)) = 3,6 kJ

                        smeltning af 100 g is is:

                             Q2 = (0,100 kg) · (334 kJ/kg) = 33,4 kJ
             

                        opvarmning af smeltevand fra 0ºC → fællestemperaturen F

                            Q3 = (0,100 kg) · (4,186 kJ/(kg·C)) · F = (0,4186 kJ/C) · F

                         
                        afkøling af 500 g vand fra 60ºC → F

                            Q = (0,500 kg) · (4,186 kJ/(kg·C)) · ((60 C) - F) = (125,58 kJ) - (2,093 kJ/C) · F

                

                      afgivet energi = modtaget energi

                            Q      =   Q1 + Q2 + Q3

                            (125,58 kJ) - (2,093 kJ/C) · F  = 3,6 kJ + 33,4 kJ + (0,4186 kJ/C) · F

                            ((2,093 + 0,4186)kJ/C) · F = (125,58 - 33,4 - 3,6) kJ

                            (2,5116 kJ/C) · F = (88,58 kJ)

                            F = (88,58 kJ) / (2,5116 kJ/C)

                            F = 35,3 C

     Fællestemperaturen = sluttemperaturen = 35,3ºC

 

Svar #8
04. marts 2012 af drives (Slettet)

Mange tak!

Er den med kvinden i tibet isoleret rigtigt: A*640W/m2*70%=1300W

                                                                  640W/m2*70%/1300 W = A

Dette giver et areal på 34,5 m2, hvilket jeg synes er ret meget 

 

Er denne regnet korrekt (den hører til den samme opgave);  

Kedlen er af aluminium og har massen 1,2 kg. Den påfyldes 2,0 liter vand.
Starttemperaturen er 15 °C. I det højtliggende Tibet er vands kogepunkt lavere end 100C.  Kogepunktet kan her sættes til 90 °C.
b) Vurdér, hvor lang tid det varer, før vandet kommer i kog.

 

Jeg har gjort sådan her: P = 1,30 kW = 1300 W
t = (2kg*4180  J/(Kg*C)  * (90?-15?))/(1300 W) = 482,3 sekunder
t(min) = (482,3 s)/(60 s) = 8 minutter


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har jo ikke isoleret A korrekt, og din forkerte udregning er endda også udregnet forkert.

Man har (se #2)

A · 640 W/m2 · 70% = 1,30 kW

hvoraf

A = 1,30kW/ (640 W/m2 · 70%) = 1300/(640·0,7) m2 = 2,90m2

Både kedel og vand skal opvarmes.

 


Skriv et svar til: vand og is - sluttemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.