Matematik

Bestem regneforskrift

06. marts 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg skal bestemme regneforskrifter for f-1, g-1 og h-1 når

f(x) = 4x + 1, g, f(x) = -x + 1

g(x) = 3x, g(x) = -x

h(x) = √x-2, h(x) = x2 + 1 (x>0).

Tak på forhånd;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2012 af peter lind

Du skal løse ligningerne f(x) = y, g(x) = y og h(x) = y


Svar #2
06. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

løs dem m.h.t. x og byt så om på y og x. I den første får du y=4x+1<=>x=(y-1)/4, hvor du så får y=(x-1)/4. Man kan sige, at y=f-1(x)<=>x=f(y). Det betyder så, at definitionsmængden for f-1 er værdimængden for f og omvendt. Hvis du ikke bytter om på x og y til sidst, så står de blot det samme.


Svar #4
06. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

ok, tak

jeg prøver at løse dem;) Men skal jeg så ikke bruge forskriften: f(x) = -x + 2, til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2012 af peter lind

jeg kan ikke se hvor de f(x) =-x+2 kommer fra; men hvis du  skal finde den inverse funktion skal du gå frem som ovenfor og løse ligningen -x+2=y


Svar #6
06. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

ja, men det giver ikke så meget mening.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

nej det gver kun mening, når du bytter om på x og y, desuden skal man se om definitionsmængder m.v er forskellig i de to funktioner, og endelig vil jeg råde dig til at tegne funktionerne f(x) og f-1(x) op, så får du en visuel oplevelse, der gør problemet klart. Men se i din bog, der er det med garanti tegnet. Ofte er inverse funktioner en spejling i en linie


Skriv et svar til: Bestem regneforskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.