Matematik

Parameterfremstilling - opskriv en ligning for l og normalvektor

06. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

jeg sidder med en opgave i vektorer i 2d (planen) hvor jeg er helt lost.

 

Linjen

Linjen l har parameterfremstillingen:

(x,y)=  (3,-8) + t(-1,4)

Bestem en normalvektor for linjen, og opskriv en ligning for l.

Ville være rart med en forklaring på hvordan sådan en type opgave skal løses.

Jeg kan se at punktet for hvor linjen skærer igennem er (3,-8) og retningsvektoren er (-1,4) men hvordan opskriver jeg sådan en ligning op? skal jeg bruge linjens ligning til det her: a(x-x0)+b(y-y0)=0

 

MVH.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Aflæs en retningsvektor for linien ud fra dens parameterfremstilling. Tværvektoren til retningsvektoren vil så være en normalvektor til linien.

Hvis normalvektoren er  (a,b)  , og et punkt på linien er (x0 , y0), er liniens ligning da

a·(x - x0) + b·(y - y0) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2012 af PeterValberg

normalvektoren skal være orthogonal på retningsvektoren,
- du kan benytte tværvektoren til retningsvektoren.

Af parameterfremstillingen fremgår det (som du selv siger), at
linjen går gennem punktet (3,-8), så du bruger dette punkt samt
normalvektorens koordinater i den linjens ligning, som du selv skriver.

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
06. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Ha Ha og det var så indlysende men tusind tak for hjælpen Peter :D

 


Svar #4
06. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Og Andersen


Skriv et svar til: Parameterfremstilling - opskriv en ligning for l og normalvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.