Matematik
2 grafer, areal M
Hej folkens, kunne godt tænke mig hjælp til denne opgave, som jeg ikke kan finde ud af.
Areal under grafer, har jeg aldrig såden rigtig kunne finde ud af, så I må meget gerne tage det trinvis.
Svar #1
07. marts 2012 af PeterValberg
Først bestemmer du skæringspunkterne mellem graferne
(for at finde nedre og øvre grænse for det integrale, der er
lig med arealet af den afgrænsede punktmængde)
f(x) = g(x)
Dernæst bestemmes integralet
hvor a og b er x-koordinaterne til skæringspunkterne
Svar #2
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
a) Løs ligningen f(x) = g(x) . Kald rødderne a og b, med a < b. Arealet af punktmængden M er da
A(M) = a∫b (f(x) - g(x)) dx
b) Find maksimum for funktionen h(x) = f(x) - g(x) på intervallet [a;b] .
#1 -- Der kræves parentes omkring funktionerne i integranden (f(x) - g(x)) .
Svar #3
07. marts 2012 af PeterValberg
#2 tak for det (det smutter af og til i skyndingen)
Fortsat god aften :-)
Svar #4
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#1+2 lidt pinligt, men kan ikke lige huske hvordan skæringerne bestemmes, og underligt det ikke står i min bog :/
Svar #5
07. marts 2012 af PeterValberg
Sæt de to forskrifter lig med hinanden og løs mht. x
f(x) = g(x)
0,01x3 + 0,03x2 +0,28x = 0,05x2 - 0,35x
Svar #6
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Det blev forklaret både i #1 og #2, at man skal løse ligningen f(x) = g(x). Herved finder man x-koordinaterne til grafernes skæringspunkter, og det er x-koordinaterne, man skal benytte som grænserne i integralet.
Benyt nulreglen til at løse den fremkomne ligning.
Svar #7
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#6 Lagde jeg slet ikke mærke til, men kan godt se det, nu når du nævner det.
Svar #8
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
forstår det ikke helt får:
x=-6,64 v x=-0,779 v x=5,42
Burde jeg ikke få to værdier som er større end 0, hvilket tegningen også illustrerer.
Svar #9
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Ligningen er
x3 + 2x2 -63x = 0 , der via nulreglen splittes til
x = 0 ∨ x2 + 2x -63 = 0 , eller
x = 0 ∨ x = (-2 ± √256)/2 , eller
x = 0 ∨ x = 7 ∨ x = -9 .
Tegningen viser klart, at den ene rod er x = 0, og at der kun er een rod, der er positiv.
Svar #10
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#9 Hvordan er det du får den ligning, for det kan jeg simpelthen ikke se hvordan jeg skal få.
Svar #11
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#10
Man har
f(x) = -0,01x3 +0,03x2 +0,28x og g(x) = 0,05x2 -0,35x ,
så ligningen f(x) = g(x) bliver da
-0,01x3 +0,03x2 +0,28x = 0,05x2 -0,35x ,
eller, ved at gange med 100 og reducere
x3 +2x2 -63x = 0,
eller
x·(x+9)·(x-7) = 0
Svar #12
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#10 havde glemt et x efter 0,28 det må du virkelig undskylde.
Kan godt se det nu. Og grænserne hedder så, som du selv har nævnt 0 og 7.
Hvordan ved vi at det lige præcis er integralet : A(M) = a∫b (f(x) - g(x)) dx vi skal have?
A(M) = a∫b (f(x) - g(x)) dx = A(M) = 0∫7 (f(x) - g(x)) dx = 7,15
kan arealet passe ?
Svar #13
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Det fremgår jo, at i intervallet [0;7] er f(x) ≥ g(x) , så man skal beregne
A(M) = 0∫7 (f(x) - g(x)) dx = 0,01 · 0∫7 (-x3 -2x2 + 63x) dx
= 0,01 · [-x4/4 -2x3/3 +63x2/2]70
= 0,01 · (-74/4 -(2/3)·73 + (63/2)·72)
= 0,49 · ((63/2) - (14/3) -(49/4))
= 0,49 · (63·6 -56 -147) / 12
= 0,49 · 175 / 12
= 343 / 48
≈ 7,145833
Svar #14
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#13
Kan bare ikke se hvordan jeg skal løse b), når du skriver "Find maksimum for funktionen h(x) = f(x) - g(x) på intervallet [a;b]"
Hvordan vil du lige have man skal gøre det? altså ved hvordan man finder et toppunkt på en graf, men her beregnes arealet også under x-aksen
Svar #15
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#14
I spm. b) er der ikke tale om at finde et areal, men om at finde den største lodrette afstand mellem de to funktioneres grafer. Som nævnt i #2 drejer det sig om at finde maksimum for funktionen
h(x) = f(x) - g(x) = 0,01·(-x3 -2x2 + 63x)
på intervallet [0;7] . Dette gøres ved at løse ligningen h'(x) = 0 i intervallet [0;7] .
Svar #16
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
kan ikke rigtig få det til at gå op.
Har sagt f(x)-g(x), differentieret dette og fået: 0,03x2-0,04x+0,63 (gjort på grafregner)
Dog ved jeg ikke hvorledes man tager intervallet med ind i dette stykke.
Svar #17
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#16
Det drejer sig om at finde maksimum for funktionen
h(x) = f(x) - g(x) = 0,01·(-x3 -2x2 + 63x)
på intervallet [0;7] . Først skal man differentiere rigtigt:
h'(x) = 0.01·(-3x2 -4x + 63)
og så løse ligningen
h'(x) = 0 ⇒ -3x2 -4x + 63 = 0 ⇒ x2 + (4/3)x -21 = 0 ⇒ x = (-(4/3) ±(1/3)·√772)/2 ⇒ x = -5,29748 ∨ x = 3,964148
Kun den positive rod ligger i intervallet [0;7].
Da h(3,964148) = 1,560179, og da h(0) = h(7) = 0 , ser vi, at den maksimale lodrette afstand mellem de to funktioners grafer er
h(3,964148) = 1,560179
Svar #18
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)
#17 Har forstået det hele, dog ved jeg ikke hvad du mener med da h(0) = h(7) = 0 ,
At h(0) = 0 er det samme som h(7) = 0 ??
Svar #19
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#18
Ja, det er det, der menes med en dobbeltligning. Når man skal undersøge en funktions variation på et afsluttet interval, søger man efter lokale ekstrema i intervallets indre, og så undersøger man intervallets endepunkter særskilt.
Skriv et svar til: 2 grafer, areal M
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
