Matematik

Bestem x_0

15. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

det oplyses, at der netop er én værdi af x_0, således at linjen med ligningen y=f'(x0)*x er en tangent til grafen for f

Besten denne værdi af x_0.

Hvordan løser jeg opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2012 af peter lind

Der mangler nogle oplysninger. Kab vi ikke få hele opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der må så gælde, at f(x0) = 0 .


Svar #3
15. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Funktionen f er givet ved f(x)=x2-50 ln?(x),x>0

a) skulle jeg bestemme tangentligningen for punktet P(3,f(3)). jeg har fået den til y=-10,667x-13,93

b) skulle jeg bestemme monotoniforholdene

f' (-6)=2•-6-50/(-6)=-3,6667.dvs.f' (x)er aftagende for x<-5
f' (-1)=2•-1-50/(-1)=48.dvs.f' (x)er voksende for-5<x<5
f' (3)=2•3-50/3=-10,667.dvs.f' (x)  er aftagende for-5>x>5
f' (9)=2•9-50/9=12,444.dvs.f' (x)er voksende for 5<x

og så er der opgave c, som jeg ikke kan finde ud af


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2012 af peter lind

Tangentligningen er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0) = f'(x0)-f'(x0)x0+f(x0) = f'(x0)*x0

For at dette skal holde må der gælde -f'(x0)*x0 +f(x0) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

b) Monotoniforholdene er ikke korrekt bestemt. Funktionen f(x) er kun defineret for x > 0.

c) Da tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0) ,

skal der, hvis ligningen for tangenten skal have formen y = f'(x0)·x , gælde, at

-f'(x0)·x0 + f(x0) = 0

(ikke, som jeg først skrev det i #2). Man finder derfor dette x0 ved at løse ligningen

x02 -50·ln(x0) - (2x0 -50/x0)·x0 = 0 , dvs

x02 +50·ln(x0) -50 = 0

 


Svar #6
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

#3 Jeg har lavet graf og funktionen, og der passer resultatet meget godt. Jeg har differentieret funtionen og løst ligning for x og har fået x=-5 og 5

Hvad har jeg gjort forkert? Hvordan skal jeg løse den opgaven, hvis den ikke er rigtig?


Svar #7
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

jeg har fået x_0≈2,4182


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Funktionen er jo kun defineret for x > 0 , så det har ingen mening at tale om monotoniforhold for x-værdier ≤ 0.

Ligningen f'(x) = 0 har den ene løsning x = 5 . Funktionen f(x) er aftagende for 0 < x < 5, den er voksende for x > 5, og den har globalt minimum for x = 5 .


Svar #9
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Når ja, det er rigtig

Vil du ikke hjælpe mig med den her opg. ? Hvordan finder jeg c?

a) Forskriften for C(t)
I en model antages det, at C(t) er en løsning til differentialligningen DC/dt=0,4-0,02•C, hvor
Differentialligningen har y'=b-ay, har løsningen y=b/a+ce-ax. Da den givne differentialligning er den samme som y'=b-ay, kan forskriften bestemmes:

y=b/a+ce-ax
DC/dt=0,4/0,02+ce-0,02·t
C(t)=20+ce^(-0,02t),hvor c er et tal

Der bliver oplyst, at C(0)=0, vi får derfor
0=20+C·e-0,02·0
Ligningen løses for C vha. CAS-værktøjet WordMat.
C=-20 kan det passe?

dvs. forskriften for C(t) koncentrationen (målt i ppm) af det forurenede stof i tønden til tidspunktet t(målt i minutter) er C(t)=20-20e-0,02·t

b) Tidspunktet t (målt i minutter) for koncentrationen 10 ppm af det forurenede stof i tønden.
Vi anvender forskriften og indsætter 10, da C(t) betegner koncentrationen målt i ppm
10=e-0,02·t


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2012 af PeterValberg

Ja, det er korrekt, at C = -20

b)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Tak for hjælpen


Svar #12
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Har lige et spørgsmål til. T=34,657, vil det sige 35 minutter og 7 sek.? 

C'(15)

Definer:C(t)=20-20·e^(-0,02·t) 

C' (15)=0,29633 er det konc. af det forurende stof i tønden til tidspunktet 15 minutter?

Jeg skal give en fortolkning af tallet. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. marts 2012 af peter lind

Du har ikke i din opgave angivet noget som helst om hvad funktionen beskriver eller enheder. Det gør det svært at svare på. Hvis enheden er minutter  betyder det efter kommaet 657/1000 minutter.  Hvis du vil have det tal i sekunder skal du gange det med 60


Svar #14
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Det har jeg gjort ved svar 9#. Forskriften for C(t) koncentrationen (målt i ppm) af det forurenede stof i tønden til tidspunktet t(målt i minutter).

Men  vil det så sige 35+(657/1000)?

Og hva' med:

C'(15)

Definer:C(t)=20-20·e^(-0,02·t)

C' (15)=0,29633 er det konc. af det forurende stof i tønden til tidspunktet 15 minutter kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2012 af peter lind

Da opgaven forlanger svar i minutterskal du bare angive resultatet som 35,657 minut. De 0,657 er stadig minutter hvis du vil have det i sekunder er de 60*0,657 ≈ 42 sekunder.

C'(15) er den hastighed som koncentrationen ændrer sig med efter 15 minutter


Svar #16
16. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Super tak. Vil du ikke hjælpe mig med en opgave på følgende tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1165623#1165717

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

I stedet for at efterlyse hjælp til en anden tråd her, bør du gå tilbage til den tråd, hvor du ønsker hjælp, og der forklare, hvad det er, du ønsker yderligere hjælp med. Derved bliver den anden tråd "bumpet" op til toppen af de aktive tråde, og folk bliver derved gjort opmærksom på dens aktivitet igen.


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. oktober 2014 af hugorme (Slettet)

hvordan har man fundet frem til a i svar #3?? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man skal bestemme ligningen for tangenten til grafen for funktionen f(x) = x2 - 50·ln(x) i punktet P(3 , f(3)) .

Man beregner så tallene f(3) og f '(3)  og indsætter disse talværdier i tangentligningen

        y = f '(3) · (x - 3) + f(3) .

Man finder

        f(3) = 9 - 50·ln(3)

og

        f '(3) = 2·3 - 50/3 = -32/3 .


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. oktober 2014 af hugorme (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: Bestem x_0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.