Fysik

find spænding

15. marts 2012 af alcent (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har bruge for hjælpe til at finde spænding i en modstand.

Jeg har 6 modstand og U0 er 15 v og jeg har regnet strøm til 0.5 A.

R1 og R2 er seriekoblet og er paraller til R3 og R4, som er i seriekoblet. R3og R4 er parallel til R5 og R6, som også er seriekoblet.

R1=10

R2=40

R3=24

R4=20

R5=50

R6=30

og jeg skal finde spænding i R6.

Kan nogen hjølpe mig med den opgave?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2012 af peter lind

Lav først og fremmest en tegning af kredsløbet. Som det står der er det flertydig. Det  første par er seriekoblet så det kan du erstatte med en modstande R7 der er summen af de førstemodstande. Dernæst skal du sætte noget(jeg er ikke helt klar over hvad dette noget er)  parallelt. Der skal du erstatte modstanden med 1/Ra+1/Rb hvor Ra og Rb er de modstande der er parallelle


Svar #2
15. marts 2012 af alcent (Slettet)

ikke forstået 

kan du ikke vise mig det med en udregning??


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2012 af peter lind

Hvis 2 modstande er på henholdsvis 2 og 3 ohm vil de sat i serie give 2+3 = 5 ohm. Parallelt vil det give 1/R = 1/2+1/3 = 5/6 og dermed R = 6/5 Ohm


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Som jeg læser opgaven, er der tre parallelgrene. I gren 1 sidder R1 og R2 i serie; i gren 2 sidder R3 og R4 i serie, og i gren 3 sidder R5 og R6 i serie . Man kan derfor beregne erstatningsmodstanden R for hele systemet ved

1/R = 1/(R1+R2) + 1/(R3+R4) + 1/(R5+R6)

Hvis strømstyrken i hovedkredsen er korrekt, kan man derfor beregne spændingsforskellen over hele parallelsystemet. Dernæst kan man så fordele spændingsfaldet over de to modstande R5 og R6 .


Svar #5
15. marts 2012 af alcent (Slettet)

Ja hvordan regner man så spændingforskel???


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så er spændingsforskellen U over hele parallelsystemet jo bestemt af

U = R·I

hvor R er erstatningsmodstanden for hele systemet.


Svar #7
15. marts 2012 af alcent (Slettet)

ja men jeg skal finde spænding i R6


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. marts 2012 af hesch (Slettet)

Det fremgår ikke klart, om knudepunkt mellem R3 og R4 er forbundet med knudepunkt mellem R5 og R6. Du må lave tegning som anmodet i #1.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Så finder man jo strømstyrken I56 gennem seriemodstanden (R5,R6) ,

I56 = U/(R5+R6)

og man kan så endelig finder man spændingsforskellen over R6:

U6 = R6·I56 = U·R6/(R5+R6) = R·I·R6/(R5+R6)

hvor jeg har antaget konfigurationen som beskrevet i #4.


Svar #10
15. marts 2012 af alcent (Slettet)

tak


Skriv et svar til: find spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.