Matematik

Matematik - isolering af p

16. marts 2012 af Mujaga (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Jeg skal isolere p i den her opgave, men kan dog ikke få det til at gå op synes jeg selv. Skal man først isolere t og dernæst p? Eller hvorledes? Hvis nogen gider at fortælle/forklare mig den rigtige fremgangsmetode ville jeg være glad.

Opgaven lyder såldes:

t/(p2-3)=5

Parenteserne er der ikke har bare sat dem for at vise at begge dele er under brøkstregen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2012 af SuneChr

t /(p2 - 3)  =  5   ⇔     t /(p2 - 3)  =  5 / 1

Den enes tæller må ganges med den andens nævner. 

Mellemproportional må du ha' lært i folkeskolen.      


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Fint arbejde med parenteserne.

Gang med (p2-3) og divider med 5 , læg 3 til på hver side, og tag så kvadratroden på hver side.


Svar #3
16. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

Kan man efterfølgende regne det således ud?

t=5p2-15

t=p2-3

p2= t*3 

p = √t*3

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke korrekt. Følg beskrivelsen i #2:

p2 -3 = t/5

p2 = 3 + (t/5)

p = ±√(3 + (t/5))


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2012 af SuneChr

|p|  =  √( (t + 15) / 5 )


Svar #6
16. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

Nu er jeg lidt forvirret over hvordan det kan give to forskellige resultater?...

Men tak begge to!


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2012 af SuneChr

# 4 og # 5  er samme resultat. To måder, at sige det samme på.


Svar #8
16. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

Vil det så sige at man kan isolere den på flere måder eller hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2012 af Dontblame (Slettet)

t/(p2-3)=5 <=> (p^2-3) / t =1/5 <=> p^2-3 = t*1/5 <=> p^2 = t/5 + 3 <=> p = √t/5+3


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der kræves parenteser om argumentet til kvadratroden; se #4 og #5.


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. marts 2012 af 85anne (Slettet)

Du skal gøre sådan:

 

t //´(p2 - 3) = 5

t = 5 (p2 -3)

t = 5p2 -15

t + 15 = 5p2

t + 15/5 = p2

√t + 15/5 = p

 

 


Svar #12
18. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

Jeg takker jer allesammen mange gange for at i gider at hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2012 af 85anne (Slettet)

#12


Jeg takker jer allesammen mange gange for at i gider at hjælpe mig!

 

 

Var skam så lidt :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Som forklaret i #10 skal der parenteser om argumentet til kvadratroden; se #4 og #5.


Svar #15
18. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

#14

Ender den så bare op med at være

p = ±√(3 + (t/5)) eller hvorledes Andersen?


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, jeg har jo flere gange henvist til udtrykkene i #4 eller #5.


Svar #17
18. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

#16


Mange tak.


Svar #18
19. marts 2012 af Mujaga (Slettet)

#16


Hej igen Andersen! Ville lige hører om hvordan man kunne udregne den hvis der stod + istedet for minus

t/(p2+3)=5 
p2+3 =t/5
p2=- 3 +(t/5)
p =√(-3+t/5)

Men så vidt jeg ved kan man ikke tage kvadratroden af minus?

Kan du evt. forklare mig hvordan man kan regne dette ud?


Skriv et svar til: Matematik - isolering af p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.